Regija     | 16.09.2019. 13:05 |

Brnabić: Bez kompromisa nema rješenja za Kosovo

FENA Agencije

BEOGRAD, 16. rujna (FENA) - Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u ponedjeljak kako iskreno vjeruje da je jedini put do trajnog mira na Balkanu povijesni dogovor Srba i Albanaca, uz ocjenu da je do rješenja moguće doći jedino kompromisom, koji podrazumijeva da obje strane nešto izgube, ali nešto i dobiju.

"Da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo. Bez kompromisa neće biti ni rješenja. A i jedna i druga strana mogu dobiti mnogo - stabilniju, sretniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet", ocijenila je predsjednica Vlade Srbije.

Brnabić je ponovila i već višemjesečno stajalište Beograda kako nema nikakva smisla govoriti o nastavku srpsko-albanskog dijaloga sve dok Priština ne ukine carinske pristojbe (od 100 posto, jednostrano uvedene u studenom 2018. na robu iz Srbije i BiH).

"Mogu se nadati  da će takvu odluku donijeti u skorijoj budućnosti, jer, koliko god pristojbe utjecale na nas u središnjoj Srbiji, one ipak najviše štete nanose narodu koji živi na Kosovu i Metohiji - Srbima i Albancima", ocijenila je Brnabić.

Na pitanje što očekuje od predstojećeg susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 18. rujna, Brnabić je istaknula kako u Berlinu želi potvrditi dobre odnose dviju država i  učvrstiti ih, unatoč neslaganjima koja postoje između Berlina i Beograda o Kosovu, jer je Srbija pokazala da je "pouzdan, iskren i predvidljiv partner" Njemačkoj, prenosi Hina.

Merkel je, naglašava Brnabić, ostala posvećena zapadnom Balkanu i u vrijeme kada nije bilo politički oportuno baviti se ovim dijelom Evrope, što će Srbija "uvijek znati cijeniti".

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Većina zemalja Europske unije zalaže se za ukidanje mjera protiv Kosova

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta