Kultura     | 16.09.2019. 15:21 |

Festival savremenog performansa "Zvrk 2019." od 19. do 28. septembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Mostar, Banja Luka i Sarajevo ugostit će od 19. do 28. septembra peto izdanje Internacionalnog interdisciplinarnog festivala savremenog performansa "Zvrk 2019.", saopćili su organizatori.

Ovaj festival specifičan je po tome što cjelokupni program plesnih i umjetničkih performansa predstavlja u javnom prostoru, izvan okvira tradicionalnih scenskih institucija.

Po tom konceptu, a po ugledu na najnovije svjetske trendove koji žele približiti scenske umjetnosti što široj javnosti i ostvariti interakciju umjetnika s publikom, ovogodišnji festival će se predstaviti na različitim lokacijama tri bosanskohercegovačka grada.

Tokom sedam dana, publici će, po najavama organizatora, ponuditi veoma bogat i kvalitetan program, uz učešće umjetnika iz Libana, Švedske, Amerike, Njemačke, Francuske, Sirije, Palestine, Danske, Albanije, Belgije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Kao i prethodnih godina, programska selekcija festivala će omogućiti bh. publici da upozna veoma širok spektar mogućih estetika, trendova, umjetničkih pristupa i autorskih praksi. "Zvrk" želi preispitati granice savremenog plesa u javnom prostoru i njegove realizacije kroz granične i hibridne forme kao što su performans, koncert, instalacija i slično - ističe umjetnička direktorica festivala Jasmina Prolić.

Promocija savremenog plesa i edukacija novih generacija plesača, umjetnika i autora u Bosni i Hercegovini, osnovni su ciljevi festivala "Zvrk", kao i razmjena i upoznavanje šire publike, omladine i učenika s međunarodnim trupama i umjetnicima ovog specifičnog scenskog izraza koji uspostavlja novi oblik komuniciranja i slobodnog kreativnog izražavanja.

Od osnivanja, bogatim sadržajima plesnih i scenskih performansa koje predstavlja u Bosni i Hercegovini, "Zvrk" kontinuirano doprinosi stvaranju visokih estetskih vrijednosti iz oblasti koreografije u BiH, kulturnoj integraciji zemlje u evropske okvire, kao i promociji bh. kulture u Evropi.

Odziv publike je odličan, navode organizatori, što je potvrda da postoji interes javnosti za ovaj vid umjetnosti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Danas otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Sutra otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu