Bosna i Hercegovina     | 16.09.2019. 16:55 |

Prezentirane aktivnosti 'Sigurni putevi do škola'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - U okviru programa obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, danas je u organizaciji Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo upriličena prezentacija aktivnosti pod nazivom "Sigurni putevi do škola“.

Namjera je da se kroz anketiranje najmlađih sugrađana i njihovih roditelja dobiju informacije koji su pravi i potencijalni problemi na trasama kretanja od škole do kuće, koje će poslužiti u markiranju sigurnih trasa kretanja.

- Osnovci i njihovi roditelji anketirat će se o tome na koji se način djeca kreću od kuće do škole, kojim putanjama i prevoznim sredstvima, da li na tim putanjama postoje lokacije koje nisu sigurne za kretanje, kao što su uske staze, nedovoljna osvijetljenost pojedinih mjesta zbog kojih djeca i roditelji strahuju itd. Nakon dobijanja ovih podataka, označit će se sigurne trase kojim se učenici trebaju kretati uz upotrebu modifikovane signalizacije. Uporedo s tim, radit će se na edukaciji učenika kao i informisanju roditelja o provedenim aktivnostima - rekao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Za početak će se odrediti tri pilot lokacije, odnosno trase, jedna u nizinskoj gradskoj zoni, jedna u padinskoj zoni i jedna lokacija u blizini školskog objekta koji se nalazi pored brze saobraćajnice.

Najavljene aktivnosti podržali su predstavnici Vijeća roditelja KS podržali su najavljene aktivnosti, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Poginuo vozač automobila u Miričini kod Gračanice

Novo Sarajevo - Izmjena saobraćaja tokom utakmice FK 'Željezničar'i FK 'Sarajevo'     

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana