Bosna i Hercegovina     | 16.09.2019. 16:23 |

Mladi Goražda kroz poetsko-muzički performans poručili 'Ima nas'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. septembra (FENA) – U okviru programa obilježavanja 18. septembra, Dana oslobođenja, Dana Bosanskopodrinjskog kantona i Grada Goražda, na spomen izletištu Rorovi danas je priređen poetsko-muzički performans.

Simbolično, sa mjesta sa kojeg je u ratu sijana smrt, svima koji su rušili ovaj grad mladi Goraždani poručili su "Ima nas“.

Odajući počast borcima koji su u periodu agresije na Goražde dali svoje živote, od preživjelih heroja odbrane ovog dijela BiH slušali su historijski čas ističući svoj ponos što žive u "Gradu heroju“.

O hrabrosti branilaca i herojskim danima prvog oslobođenja Goražda u proteklom ratu govorili su predstavnici boračkih udruženj,a predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan“ BPK Goražde Derviš Hadžić Dedo i ratni komandant Abduselam Sijerčić Pelam.

- Pamtimo dane i godine u kojima se herojski branilo i odbranilo Goražde. Bilo je teških, preteških dana i mjeseci u Goraždu. Bilo je vrijeme u kome su sile zla na sve načine nastojale osvojiti naš grad. Nisu uspjeli u naumu, jer branioci Goražda nikada nisu ni pomišljali na predaju. Zato, sa ponosom danas zajedno jesmo na ovom mjestu – poručio je Sijerčić, pozivajući mlade da čuvaju uspomenu na heroje odbrane.

A mladi su to i danas učinili na svoj način, kroz  stihove i simbolične poruke, dok su članovi goraždanske rok škole izveli niz pjesama nastalih u ratnoj produkciji Centra za kulturu Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu