Bosna i Hercegovina     | 16.09.2019. 17:04 |

U Tuzli obilježen Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača (VIDEO)

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 16. septembra (FENA) - Predsjednik Udruženja "Eko zeleni“ Tuzlanskog kantona Muhamed Omerović ocijenio je danas u Tuzli na stručnom skupu od ozonskom omotaču, kojim je obilježen Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, da tektonski poremećaji u zemlji, konkretno zemljotresi, imaju itekako veze s klimatskim promjenama.

Ističe da je nauka dokazala da je došlo do oštećenja ozonskog ekrana, a posljedice se primjećuju u biosferi, sredinama gdje živi biljni i životinjski svijet. Također, činjenice pokazuju da brojne biljne i životinjske vrste izumiru, a to dokazuju i zdravstvene institucije.

-Ozonski ekran jeste oštećen, ali ako budemo poštovali Bečku konvenciju o zaštiti ozonskog omotača i druge deklaracije, zasigurno da ćemo unaprijediti kvalitet ozonskog ekrana i na taj način ćemo zaštiti naše živote – rekao je Omerović.

Ozonski omotač štiti život na zemlji, ali je sve više štetnih materija koje su dovele do njegovog oštećenja. Naime, u posljednjih 40 godina šumski fond je prepolovljen, a prašume su izložene i velikim požarima.

- Količina karbon dioksida u atmosferi je znatno veća u odnosu na količinu oksigena. Došlo je do ekološke neravnoteže. Nažalost pogoršan je efekat staklene bašte i tako temperature na planeti zemlji raste. Mi tražimo da se uspostavi ekološka disciplina u ekonomskom sektoru te da se krene s masovnim pošumljavanjem - ističe profesor Omerović.

Smatra da je svjetska ekonomija napravila ogromne probleme. Konferencije o klimatskim promjenama nisu prihvaćene u svim ekonomski razvijenim zemljama i ta utrka za profitom, kako je potcrtao, dovodi do sve većih klimatskih promjena. 

Bosna i Hercegovina je potpisnica Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača i Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač, no za sada se, rečeno je na skupu, malo radi na njihovoj implementaciji. 

Stručni skup o ozonskom omotaču danas je, uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, organizirao Ekološki savez ''Eko zeleni'' TK.

Međunarodni dana zaštite ozonskog omotača obilježava se od 1994. godine, a taj dan ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Obilježava se s namjerom da se naglasi važnost provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3396

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Plfm2fRUDS-2Ff8HD9fs6D_heRUZh7uf?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

UN: Ozonski omotač polako zacjeljuje, rupa će se popraviti do 2066.

Naučni skup u Općoj bolnici - 'Najbolja praksa pulmologa u vezi sa COVID-19'

Marić: Tradicijsku kulturu očuvati uz pomoć modernih tehnologija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana