Ekonomija     | 17.09.2019. 09:51 |

Napadi u SA i rast cijena nafte mogu imati ograničen efekat na svjetsku privredu

FENA Internet

NEW YORK, 17. septembra (FENA) - Napadi na ključna naftna postrojenja Saudijske Arabije doveli su do porasta cijena nafte, ali stručnjaci smatraju kako bi taj incident mogao imati samo kratkoročni utjecaj na tržište i ograničen efekat na globalnu ekonomiju.

Napadi bespilotnih letjelica prijavljeni su u subotu u zoru s nekoliko eksplozija na saudijskim postrojenjima u Khuraisu i Abqaiqu na istoku zemlje, što je rezultiralo požarima koji su kasnije kontrolirani.

Prema objavi saudijske kompanije Aramco, nakon napada u subotu, Saudijska Arabija je smanjila proizvodnju za 5,7 miliona barela, odnosno oko 50 posto dnevne proizvodnje kompanije.

Incident je podigao cijene Brent nafte za isporuku u novembru za čak 19 posto u trgovanju unutar dana prije nego što su se spustile na 69,02 američkih dolara za barel, ili 14,61 posto više. West Texas Intermediate sirova nafta kojom se najviše trguje zabilježila je rast cijena za više od 14 posto.

Analitičari kažu da bi globalne zalihe sirove nafte mogle u kratkom roku amortizovati smanjeno snabdijevanje.

- Procjenjujemo da zalihe iznose 6,1 milijardi barela, ili 61 dan globalne potražnje - navela je u Caroline Bain iz kompanije Capital Economics.

Dodala je da će, ako Saudi Aramco u potpunosti obnovi proizvodnju naredne sedmice ili u sličnom roku, što je i najvjerovatniji scenarij, cijena Brent nafte do kraja godine pasti na 60 dolara po barelu.

U izjavi Međunarodne agencije za energetiku navedeno je da pažljivo prate situaciju u Saudijskoj Arabiji.

- U kontaktu smo sa saudijskim vlastima, kao i glavnim zemljama proizvođačima i potrošačima. Za sada su tržišta dobro snabdijevana komercijalnim zalihama - navodi se u saopćenju objavljenom u subotu, javlja Xinhua.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH 2.630 KM po kvadratu

Cijene nafte porasle drugi uzastopni dan

Anketirani privrednici u TK opće stanje poslovanja u 2023. ocijenili prosječnim

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo