Bosna i Hercegovina     | 17.09.2019. 13:15 |

Dogs Trust-Manje napuštenih pasa u KS, zabrinjava više napuštenih kučića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Ovogodišnje brojanje pasa koje Fondacija Dogs Trust u Kantonu Sarajevo provodi još od 2011. godine, pokazuje da je broj napuštenih pasa u četiri gradske općine 2019. godine u odnosu na prošlu godinu, manji  za 23 posto, a u ostalim općinama Kantona za 20 posto, što za cijeli Kanton iznosi smanjenje za ukupno 20,2 posto.

Istraživanje je pokazalo i da se trend poboljšanja dobrobiti pasa na ulicama nastavlja, što je vidljivo u njihovom kontinuirano boljem zdravstvenom stanju, uhranjenosti i prijateljskom odnosu prema timovima koji provode istraživanje na terenu.

Prošlogodišnje statistike su pokazale da je kroz Dogs Trust Program masovne sterilizacije, između 2013. i 2018., u Kantonu Sarajevo sterilisano 80 posto ukupne populacije napuštenih pasa.

Po mišljenju stručnjaka u toj oblasti, sterilizacija 80 posto ukupne populacije pasa na ulicama predstavlja dobru osnovu i preduvjet za trajno rješenje problema, ali 'samo ako vlasti uspostave sistem i osiguraju dosljedno provođenje'.

Iako postoje naznake da vlasti u Kantonu Sarajevo pokreću inicijativu za uspostavljanje zakonskog sistema koji bi osigurao prevenciju i sankcioniranje neodgovornog vlasništva, sistem još nije uspostavljen pa nije začudilo da ovogodišnje istraživanje pokazuje da je broj napuštenih kučića u KS povećan za gotovo sedam posto, navode iz Dogs Trusta.

Kako ističu povećanje broja novih kučića jasno pokazuje da lokalne vlasti mogu problem riješiti jedino ako uspostave i osiguraju dosljedno provođenje sistema, a da bi se u suprotnom moglo desiti da se problem ubrzo vrati u punom obimu.

Nadamo se da će Kanton Sarajevo, kako je i najavljeno, pokrenuti akcije da se sistem uspostavi i osigura dosljedno i transparentno provođenje, te da će glavni grad postati uzor, pokazujući da se uz adekvatnu inicijativu, ali i pomoć koju pruža Dogs Trust, problem može riješiti na efikasan i human način, trajno tako da na ulicama više nema napuštenih pasa, navode iz Fondacije Dogs Trust.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podrška u rješavanju problema prisustva napuštenih pasa

Dogs Trust: Vlasti u Zavidovićima trebaju ispitati slučaj trovanja pasa

Zaustaviti novo eskaliranje problema napuštenih pasa, riješiti problem humano

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana