Sport     | 17.09.2019. 13:05 |

Takmičenja u znak sjećanja na ratne Sportske igre goraždanskog okruga –SIGO

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17.septembra (FENA) - U okviru obilježavanja 18. septembra - Dana oslobođenja, Dana Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda, danas su u gradu na Drini održana sportska natjecanja u znak sjećanja na ratne Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO).

Takmičenje su organizirali Aktiv nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja i Udruženje pedagoga sporta Goražde, uz učešće više od 250 učenika osnovnih i srednjih škola iz BPK-a koji su se takmičili u rukometu, košarci, odbojci, atletici i malom nogometu.

Zvaničnici grada i kantona mlade su podsjetili na Sportske igre goraždanskog okruga održane u najtežem periodu za grad i njegove stanovnike, a manifestaciju je otvorila premijerka BPK-a Aida Obuća koja je bila učesnica prvih SIGO, takmičeći se u rukometu i atletici.

Naglasila je da su SIGO bile i ostale jedinstvena sportska manifestacija, trajno svjedočanstvo o herojstvu branilaca Goražda, simbol prkosa i ponosa, nesalomljivog duha boraca i svih građana i građanki Goražda u ratnim godinama.

„Goraždani su pokazali da mogu biti prvi u svemu pa i 1993. godine kada je bilo nemoguće da se odbranimo, a ne da organiziramo jednu ovakvu manifestaciju. Zamislite prostor koji je sa svih strana bio okružen neprijateljskim oružjem, gdje je svaki dan bilo mnogo mrtvih, ranjenih i unesrećenih osoba i da se organizuju jedne veličanstvene Igre, te se na taj način pokaže da ima života i da će biti života kako u Goraždu, tako i u BiH. Mi smo se uspjeli odbraniti, jer smo vjerovali u BiH, vjerovali smo u sebe i to danas poručujem i vama budite najbolji u onome što radite, volite jedni druge i činite samo dobra djela'' - poručila je Obuća.

 Na značaj SIGO ukazao je i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović podsjetivši da su održane u vrijeme dugogodišnje opsade grada.   

„Među stotinama hiljada granata koje su padale na ovaj grad jedna grupa građana Goražda omogućila je da se u svemu tome na trenutak zaborave ratna zbivanja, tako da su u tom periodu organizovane igre koje su u to vrijeme mnogo značile. Vama mladima želim uputiti poruku da budete dobri učenici, dobri sportisti i čuvajte i volite ovaj grad''- kazao je Ramović.

Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO) održane su u  septembru 1993. godine i bile su prve takvog karaktera i obima u BiH u periodu 1992. - 1995.godina. Oranizovala ih je  grupa sportista i patriota, okupljenih u Sportskom društvu Goražde, uz podršku civilnih i vojnih struktura. Takmičili su se sportisti iz Goražda, Foče, Rudog, Višegrada, Rogatice, Čajniča, mahom borci s linija odbrane.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo