Svijet     | 17.09.2019. 13:08 |

Razbijena kriminalna mreža u Španiji i Francuskoj, krijumčarili migrante i drogu

FENA Internet

DEN HAAG, 17. septembra (FENA) - Španska i francuska policija, uz podršku Europola, razbile su veliku kriminalnu mrežu umiješanu u krijumčarenje migranata, trgovinu ljudima i trgovinu drogom, a uhapšeno je i 29 ljudi.

Organizovana kriminalna grupa ciljala je maloljetnike bez pratnje u prihvatnim centrima u Španiji. Oni su poticali maloljetnike da pobjegnu iz centara i krenu u opasna putovanja ka zapadnoj Evropi, saopćio je Europol.

Kako se navodi, kriminalna grupa je koristila regrutere iz različitih zemalja za ciljanje migranata iz svojih nacionalnih grupa (Alžirce, Marokance, Sirijce i građane iz Malija).

Nelegalni migranti su prevoženi iz španske luke Almerija u Francusku autobusima u vlasništvu kompanija koje se nalaze u Francuskoj, Maroku i Španiji.

Kriminalna grupa je, također, koristila autobuse za krijumčarenje hašiša, duhana i ulovljenih životinja, koji su bili sakriveni u posebnim otvorima za švercovanje u vozilima.

Istraga je počela hapšenjem španskog državljanina u Francuskoj koji je vozio autobus sa 22 ilegalna migranta, od kojih je šest maloljetnika, objavio je  Europol.

Dobijeni podaci pokrenule su opsežnu istragu u Španiji, koja je otkrila kriminalnu mrežu koja je, navodno, na čelu sa glavnim administratorom autobuske kompanije, državljaninom Maroka.

Operacija je rezultirala hapšenjem 26 osumnjičenih u Španiji i troje u Francuskoj, 14 pretresa kuća i zapljenu 33.000 eura, više od 200 kilograma droge, kao i raznih dokumenata, računarske opreme, te vozila i prikolica.

Europol je podržao operaciju koordinacijom, analizom i razmjenom informacija, kaže se na kraju saopćenja.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska policija uhapsila tri osobe zbog prisiljavanja migranata da skoče u more

Uhapšen S. A. zbog 15 teških krađa na području Tuzle i Srebrenika

Rusija uhapsila državljana Južne Koreje zbog špijunaže

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!