Ekonomija     | 17.09.2019. 14:21 |

Bevanda - Jewel: Od formiranja nove vlasti zavisi i suradnja s MMF-om

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupni posjet novoimenovanog rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrewa Jewela s kojim je razgovarao o mogućnostima buduće suradnje.

Bevanda je poželio Jewelu dobrodošlicu i obećao podršku u njegovom budućem radu na novoj dužnosti koju je u augustu preuzeo od bivšeg rezidentnog predstavnika MMF-a Francisca Parodija.

Konstatirano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH iako je od općih izbora prošlo skoro godinu, te je ponovo istaknuto da konkretna saradnja s MMF-om čeka novu vlast.  

Bevanda je informirao Jewela da je Vijeće ministara do sada usvojilo tri kvartalne odluke o privremenom financiranju, te da je proračun za ovu godinu u Parlementarnoj skupštini BiH nakon što ga je u kolovozu većinom glasova usvojilo Predsjedništvo BiH. 

Govoreći o manjkavostima privremenog financiranja koje onemogućava kapitalna ulaganja, Bevanda je ocijenio da bi najbolje rješenje bilo da proračun za 2019. što prije usvoje poslanici i delegati Parlamentane skupštine BiH.

Naglasio je da Ministarstvo financija i trezora BiH profesionalno obavlja svoje poslove i poštuje zakonske rokove te da se servisiranje vanjskog duga vrši sukladno otplatnom planu i uredno se financiraju institucije BiH, a u toku su i konsultacije s proračunskim korisnicima za proračun 2020.

Sugovornici su se suglasili da će razgovori o budućoj saradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM, ali je on prekinut 2018., saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'