Bosna i Hercegovina     | 17.09.2019. 15:36 |

U Brčkom održana prezentacija 'Akcionog plana 2 za jačanje kohezije u zajednici'

FENA Saopćenje

BRČKO, 17. septembra (FENA) - U organizaciji Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a uz podršku Misije OSCE-a u BiH, danas je u Brčkom održana prezentacija "Akcionog plana 2 za jačanje kohezije u zajednici Brčko distrikta BiH kao odgovor na incidente motivisane predrasudama i mržnjom 2019–2021".

Cilj prezentacije bio je da se informiše zainteresovana javnost, kao i nosioci aktivnosti o njihovim budućim obavezama te da se akcioni plan promoviše i drugim institucijama. 

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, kazao je da je opredjeljenje Vlade da se o ovim temama priča otvoreno kroz dijalog i da se kroz otvorenu komunikaciju pokuša riješiti bilo kakav problem u lokalnoj zajednici. 

"Mi smo prije mjesec dana Akcioni plan 2 usvojili na sjednici Vlade s određenim zaključkom gdje smo zadužili rukovodioca organa uprave kao i službenika zaduženog za etiku da se izanaliziraju svi zakoni koji tretiraju ovu oblast i da se u dijelu zaposlenih u Vladi, odnosno državnih službenika, javnih namještenika pokuša urediti oblast kako bi se na neki način ograničilo i korištenje društvenih mreža i govor mržnje na tim mrežama. Vlada i sve institucije koje se bave prevencijom bilo kakvog govora mržnje ili bilo kakvog drugog incidenta jasno će osuditi bilo kakav govor mržnje ili bilo kakav incident koji dođe s te strane", kazao je Blažić. 

Programski službenik Ureda OSCE-a u Brčkom Milenko Buzadžija kazao je da Misija OSCE-a u BiH podržava Vladu Brčko distrikta BiH u promociji Akcionog plana 2. 

"Provođenje Akcionog plana 2 će se fokusirati na promociju tolerancije i otvorenije zajednice kao i unapređenje svih mehanizama koji bi omogućili Vladi i lokalnoj zajednici da odgovore na potencijalne ili na pojavu potencijalnih incidenata motivisanih predrasudama i mržnjom. Kohezija jedne zajednice podrazumijeva da njeni građani otvoreno i konstruktivno razgovaraju o svim osjetljivim temama i predlažu rješavanje problema koji će donijeti promjene”, kazao je Buzadžija. 

Srđan Kisić iz Odjeljenja za stručne i administrativne poslove kazao je da se u Akcionom planu 2 nalazi veliki broj mjera. 

"Jedna od njih je uočavanje i ispisivanje uvredljivih grafita na privatnim i javnim zgradama, saobraćajnim znacima itd. kao i društvene mreže koje su najjednostavniji alat ka širenju mržnje i netrpeljivosti prema drugim osobama. Policija i druge pravosudne institucije će se svakako uključiti da prate nepovoljne pojave koje se pojavljuju na društvenim mrežama i organizacije civilnog društva će također imati svoj uticaj putem projekata koji će edukovati mlade da na kvalitetniji način upravljaju društvenim mrežama", kazao je Kisić. 

Uime Mreže "Promoviši pozitivno2 Admir Kadrić kazao je da nevladine organizacije imaju jako veliki uticaj na ono što se želi postići kao što je ukinuti ili svesti na najmanju moguću mjeru govor mržnje te da će Mreža "Promoviši pozitivno" djelovati maksimalno kako bi preduprijedila sve moguće govore mržnje i u javnim nastupima kako nevladinih organizacija, tako i zvaničnika iz svih segmenata vlasti, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo