Najave     | 18.09.2019. 08:01 |

Danas centralno obilježavanja Dana oslobođenja, Dana BPK-a i Grada Goražda

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. septembra (FENA) - Centralni događaji obilježavanja Dana prvog oslobođenja, Dana Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda bit će upriličeni danas, na sam dan praznika. Uz evociranje uspomena na 18. septembar 1992. godine kada je prvi put oslobođeno Goražde, bit će odata počast svim šehidima i poginulim braniocima ovog dijela BiH.

Delegacije izvršne i zakonodavne vlasti BPK, lokalnih zajednica i boračkih udruženja položit će cvijeće na partizansko groblje u Kolijevkama, kao i na spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda.

Na platou ispred zgrade kantonalnih institucija uz prigodan program bit će održana centralna manifestacija obilježavanja Dana BPK i Grada Goražda uz prisjećanje na vrijeme kada je zahvaljujući izuzetnoj hrabrosti njegovih branilaca Goražde postalo prvi slobodni grad u ratom okupiranoj BiH.

Pojedincima, institucijama i organizacijama koji su dali najveći doprinos kako u ratu tako i poslijeratnoj obnovi i afirmaciji ovog grada, sutra će biti dodijeljena i najveća priznanja BPK-a i Grada Goražda na zajedničkoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća i Skupštine BPK Goražde koja će biti održana u velikoj sali Centra za kulturu.

U džamiji Šehidija u Vitkovićima bit će proučena hatma dova za sve šehide, dok će u Sinan-begovoj džamiji  biti upriličena večer Kur'ana.

U maloj sali Centra za kulturu danas će biti održana i promocija knjige Vlatka Glavaša "Kapiten jednog teškog vremena" dok u 20 sati u Goraždu gostuje Pozorište mladih Sarajevo s predstavom „Trg ratnika“.

Dan poslije, predviđen je obilazak porodica šehida i oboljelih demobilisanih boraca u Kantonalnoj bolnici Goražde, a bit će obilježena i godišnjica mobilizacije policije.

U nizu sportskih događaja organiziranih uz Dan BPK i Grada Goražda, centralno mjesto ove godine zauzima 15. međunarodni malonogometni turnir „Alija Izetbegović“ čije je otvaranje planirano u petak, 20. septembra.

Istu noć koncert sevdaha u velikoj sali Centra za kulturu priredit će Udruženje "Safet Isović" iz Sarajeva dok će u subotu koncert za mlade Goražda održati rock škola. I ove godine u okviru obilježavanja ovog značajnog datuma održat će se Međunarodni šahovski turnir i memorijalni košarkaški turnir "Damir Kanlić - Žućo".

Osamnaesti septembar jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Goražda i BPK. Na ovaj dan prije 27 godina prvi put je oslobođeno Goražde. Okončanjem operacija "Krug" i "Drina" koje su trajale od 16. augusta do 18. septembra branioci ovog područja, pripadnici Prve, 31. i 43. Drinske udarne brigade postigli su najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, oslobodivši više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom, čime je oslobođena kompletna teritorija grada na Drini. Goražde je tada dobilo epitet "Grad heroj". Danas se ovaj datum obilježava kao "Dan BPK i Grada Goražda".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo