Kultura     | 18.09.2019. 09:39 |

"Prodor na Zapad" na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Višestruko nagrađivana predstava „Drang nach Westen“ (Prodor na Zapad)  večeras će biti  izvedena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Predstava je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica premijerno izvedena 2016 godine, nastala prema dramskom tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, a direktno tematizira pitanja napuštanja Bosne i Hercegovine od njenih građana koji iz zemlje odlaze u nadi i želji za kvalitetnijim i sigurnijim životom.

Riječ je o pozorišnoj priči koja snažno oslikava odraz vremena u kojem živimo. Kroz sudbinu jedne prosječne zeničke porodice predstavljena je sva složenost ozbiljne problematike masovnih odlazaka iz zemlje, ali i drame onih koji ostaju.

Glumački ansambl predstave čine Izudin Bajrović, gostujući glumac i prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Uranela Agić-Burina, Lana Delić, Saša Handžić i Enes Salković.

Nakon predstave „Drang nach Westen“ u BNP-u će biti izvedene i dvije predstave za djecu, i to 22. septembra predstava za bebe „Prije nego dijete zaspi“ autora i reditelja Miroljuba Mijatovića, a 29. septembra predstava „Talas hladnog vremena“ prema drami engleskog pisca Čarlsa Veja.

Predstava „Talas hladnog vremena“ uvrštena je i u selekciju programa Mali Mess u okviru ovogodišnjeg 59. internacionalnog teatarskog festivala MESS 2019.

Na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u utorak, 24. septembra premijerno će biti izvedena monodrama „Čoek na dvije noge“ zeničkog autora Nedžiba Smajlovića, kojom se obilježava 40 godina umjetničkog rada i odlazak u mirovinu akademskog dramskog umjetnika Mugdima Avdagića, dugogodišnjeg člana glumačkog ansambla zeničkog BNP-a, saopćila je Služba za odnose s javnošću BNP Zenica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održan koncert ansambla violončelista 'Cellissimo' u Zenici

BNP Zenica predvodi dvogodišnji međunarodni projekt 'Feminističko čitanje klasika'

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo