Najave     | 18.09.2019. 09:57 |

Predstavljanje master-studija "Međureligijske studije i izgradnja mira"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Interdisciplinarni master studij, "Međureligijske studije i izgradnja mira", bit će predstavljen potencijalnim studentima u četvrtak 19. septembra u malom atrijumu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Navedeni master studij, na kojem zainteresirani studenti teoloških, ali i drugih fakulteta iz oblasti humanističkih nauka, zajedno prisustvuju nastavi i studiraju, jedinstven je po tome što ga zajednički provode Fakultet islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA), Katolički bogoslovni fakultet UNSA i Pravoslavni bogoslovski fakultet "Sv. Vasilije Ostroški" u Foči, Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Do danas, kroz prve dvije generacije ovog master studija, na nastavu se upisalo više od 30 studenata.  Za akademsku 2019./2020. godinu, osigurane su stipendije za određeni broj studenata, a u skladu sa ranije propisanim kriterijima.

Master program traje jednu godinu, a uspješnim završetkom stiče se akademski/stručni naziv magistar međureligijskih studija i izgradnje mira. Ukupan broj ECTS bodova koje student mora ostvariti u toku studija je 60, a predmeti su jednosemestralni.

Interdisciplinaran karakter drugog ciklusa studija sastoji se u tome što je zajednički master studij organiziran iz naučnih oblasti teologije i izgradnje mira. Aplikativni karakter master studija je zamišljen tako da teološka prizma komplementira uvođenju akademske oblasti izgradnje mira u međureligijski društveni kontekst, saopćeno je iz Catholic Relief Servicesa (CRS).

Master "Međureligijske studije i izgradnja mira" podržava USAID-ov projekat PRO-Budućnost, koji provodi CRS s partnerima u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Učenici iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva održali zajednički koncert 'Muzika spaja'

Stranci pod međunarodnom zaštitom imaju kvalifikacije koje doprinose napretku bh. društva

Mirovni aktivizam u praksi: Zajedno možemo odgovoriti na sve izazove

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo