Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 10:30 |

Delegacija ZDK-a u Zagrebu prisustvovala otvaranju parka Envera Čolakovića

FENA Saopćenje

ZENICA, 18. septembra (FENA) - Delegacija Zeničko-dobojskog kantona koju čine izaslanik premijera i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, šefica Ureda premijera Zahida Šišić i direktor OŠ "Enver Čolaković" Zenica Elvir Ibrahimagić, boravi u službenoj posjeti Zagrebu.

Povod posjeti je otvaranje Parka Envera Čolakovića, bosanskohercegovačkog, hrvatskog i mađarskog književnika, pjesnika, prevoditelja i profesora, koji je djelovao i živio u Budimpešti, Sarajevu i Zagrebu.

Delegaciju je jučer u zgradi Gradske uprave primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa saradnicima, a razgovarano je o mogućnostima saradnje na različitim poljima, od kulture do privrede.

- S gradonačelnikom smo također razgovarali i o uspostavi bliže saradnje između Grada Zagreba i Zeničko-dobojskog kantona te se nadamo uzvratnoj posjeti kada će biti dogovoreni adekvatni protokoli - naglasio je ministar Kozlić.

Sastanku su također prisustvovali predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović, sekretar Mešihata Nermin Botonjić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić i predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA Esad Čolaković, sin književnika Envera Čolakovića.

Gradonačelnik Bandić otkrio je spomen-ploču s natpisom Park Envera Čolakovića u Martićevoj ulici u Zagrebu, preko puta zgrade poznate pod nazivom Mali Vatikan.

- Ovaj grad su gradili istaknuti Hrvati, ali i pripadnici nacionalnih zajednica koji žive u njemu. Njihov trud je vidljiv u javnome životu, kulturi, politici i gospodarstvu, a Enver Čolaković je dokaz te tradicije i tolerancije. To je bogatstvo i budućnost našega grada i naše domovine - poručio je okupljenima Bandić.

Delegacija ZDK-a posjetila je i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebačkog muftiju Aziza ef. Hasanovića, kao i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a sinoć je prisustvovala promociji najpoznatijeg Čolakovićevog romana "Legenda o Ali-paši" te nedavno objavljenog romana "Lirika", koju su u saradnji s Gradom Zagrebom organizirali Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske "Preporod", saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo