Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 14:15 |

Grad Mostar: Gradonačelnik nema ovlasti imenovati članove skupština u poduzećima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. rujna (FENA) - Gradska uprava Mostara oglasila se priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako mostarski gradonačelnik nema ovlast imenovati članove skupština u javnim poduzećima, već da je to temeljem Statuta Grada Mostara ovlast Gradskog vijeća.

U tom izvješću, čije su pojedine dijelove prenijeli mediji, navodi se kako osnivač Grad Mostar i gradonačelnik nisu uspostavili organe upravljanja u Javnom poduzeću Deponija d.o.o. Mostar (Skupština, Nadzorni odbor, Odbor za reviziju) kako bi se osigurao nesmetan rad tog poduzeća.

"Gradsko vijeće Grada Mostara je u srpnju 2012. godine donijelo Odluku o vršenju ovlaštenja organa Grada Mostara u gospodarskim društvima s učešćem državnog kapitala, i ona je objavljena u Službenom glasniku Grada Mostara broj 07/12. Odlukom se uređuje način vršenja ovlaštenja na temelju učešća državnog kapitala u gospodarskim društvima u kojima ovlasti vrše organi Grada Mostara. Grad Mostar ostvaruje pravo učešća u radu i odlučivanju gospodarskih društava putem člana skupštine. Imenovanje člana skupštine po Odluci vrši Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika Grada Mostara. Imenovanje se daje u pismenoj formi za jednu godinu. Sukladno naprijed navedenom evidentno je da gradonačelnik ne može vršiti ovlaštenja u gospodarskim društvima jer imenovanje člana skupštine vrši Gradsko vijeće", navodi se u priopćenju za javnost Gradske uprave Mostara.

Dodaje se kako izbor i nominiranje kandidata za članove nadzornih odbora obavlja skupština gospodarskog društva, a konačnu suglasnost daje Gradsko vijeće, dok izbor kandidata za članove uprave gospodarskog društva s učešćem državnog kapitala obavlja nadzorni odbor u postupku utvrđenom zakonom.

"Grad Mostar već duži niz godina traži i tražio je mišljenje zakonodavaca, nadležnih ministarstava i OHR-a može li gradonačelnik bez Gradskog vijeća imenovati člana skupštine za društva u kojima Grad Mostar vrši ovlaštenja. Sve primljene instrukcije su u smjeru poštovanja važeće Odluke o vršenju ovlaštenja organa Grada Mostara.

Također, Javno pravobraniteljstvo Grada Mostara i javni pravobranitelj nedvosmisleno je naglasio kako gradonačelnik ne imenuje članove skupština i javnim poduzećima, već da je to temeljem Statuta Grada Mostara ovlast Gradskog vijeća", stoji na kraju priopćenja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu