Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 14:56 |

Vlada ZDK odobrila 85.200 KM pomoći bivšim radnicima Krivaje-Mobel Zavidovići

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azre Šabanović, odobrila je 85.200 KM kao pomoć socijalno-intervenirajućeg karaktera za bivše radnike privrednog društva Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići.

- Ukupno 426 radnika dobit će jednokratnu novčanu pomoć po 200 KM. Sredstva će biti doznačena Općini Zavidovići, koja će pomoć plasirati putem Centra za socijalni rad - kazala je Šabanović.

Radnici Krivaje su izvjestan vremenski period ostvarivali pravo na naknadu zbog nezaposlenosti zavisno od dužine radnog staža, ali je za većinu radnika to pravo prestalo. Bivši radnici nalaze se u veoma teškom socijalnom stanju, jer nemaju sredstva za osnovne životne potrebe i sredstva za liječenje.

Isplata novčane pomoć za radnike dogovorena je na nedavnom sastanku u Vladi Federacije BiH, na kojem su učestvovali predstavnici Vlade ZDK, radnika i Općine Zavidovići.

Premijer ZDK Mirza Ganić rekao je da moraju pomoći radnicima dok ne bude riješena situacija u tom privrednom društvu.

- Vlada ZDK je ovim ispoštovala svoju obavezu, a u obezbjeđivanje finansijske pomoći će se uključiti i Vlada Federacije BiH i Općina Zavidovići - izjavio je Ganić, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Vlada ZDK odobrila tri miliona za specijalizacije ljekara KBZ-a, za mamograf u Visokom 250.000 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo