Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 14:42 |

Novinar Amarildo Gutić dobitnik prve nagrade EU za istraživačko novinarstvo

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Novinar Magazina „Žurnal“ Amarildo Gutić dobitnik je prve nagrade Evropske unije za najbolje istraživačke priče u 2018. godini za priču „Država protiv Davida“.

Drugu nagradu dobio je novinar Semir Mujkić za serijal tekstova o korupciji u javnim nabavkama, dok su treću nagradu dobili Renata Radić Dragić i Mubarek Asani za serijal priča o borcima protiv boračkih udruženja.

Nagrade za najbolje istraživačke priče u 2018. dobitnicima je dodjelio zamjenik šefa delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno. 

Ovogodišnje nagrade se odnose na istraživačke radove objavljene od 1. januara do 31. decembra 2018. godine koji obrađuju teme iz oblasti slobode izražavanja, vladavine prava, transparentnosti, zloupotrebe položaja, korupcije i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava. 

Žiri za EU ​​nagradu čine medijski stručnjaci, urednici, članovi akademske zajednice i zaslužni novinari. Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu za 2019. godinu (za dostignuća u 2018. godini) iznosi 10.000 eura. Prva nagrada je 5.000, druga 3.000, a treća 2.000 eura.

Zamjenik šefa delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno je u izjavi medijima kazao  da je ovo treći put da dodjeljuju nagrade, a počeli su 2017. godine. Napomenuo je da je ovo projekat koji se odnosi na cijeli region zapadnog Balkana.

- Vrlo je jasno da stanje sloboda medija u ovoj zemlji nije onako kako mi to želimo da bude. To je vrlo jasno izneseno i u mišljenju Evropske komisije i dodatno obrazloženo u analitičkom izvještaju koji je pratio mišljenje - naveo je Sinno.

Po njegovim riječima, i dalje je vrlo jasno da je prisutan politički pritisak na novinare.

- Mi želimo da tog pritiska nema, želimo puno veće slobode medija, ali to treba da prati i veća odgovornost novinara. U tom smislu pozivam sve da pročitaju analitički izvještaj u kojem je vrlo jasno obrazloženo sve ovo što sam naveo - kazao je Sinno.

Dodao je da je današnji događaj doprinos Evropske unije slobodi medija, napominjući da su dodjeljene nagrade za tri novinara, odnosno organizacije koji su dali svoj doprinos istraživačkom novinarstvu.

Istaknuo je da su se svi nagrađeni novinari bavili temama koje su vrlo aktuelne u javnoj diskusiji.

- Naša poruka je da mora postojati nezavisno, istraživačko, slobodno novinarstvo koje treba zaštititi. Njega trebaju štititi institucije. Ovo pitanje je za nas pitanje od ključne važnosti. Ono će ostati od ključne važnosti tokom cijelog procesa pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Mi ovo pitanje pratimo na dnevnoj osnovi, a pogotovo ćemo to raditi što se BiH više bude približavala EU - poručio je Sinno.

Kazao je da se napredak ka EU može postići samo uz jako, nezavisno i zaštićeno novinarstvo.

Članica žirija i urednica dnevnog lista „Oslobođenje“ Vildana Selimbegović je kazala da mediji moraju imati pomoć međunarodne zajednice da bi ovdje na viši nivo podigli, prije svega, profesionalne standarde.

Dodala je da joj je zbog toga iznimno drago što je bila u žiriju koji je ocjenjivao radove iz istraživačkog novinarstva.

Selimbegović je ocijenila da je u BiH jako teško biti novinar, a dodatno teško biti novinar koji će se baviti istraživačkim radom, između ostalog i zato što redakcije ne mogu sebi danas priuštiti da oslobode novinare da bi se mogli baviti jednom pričom, a istraživačka priča zahtijeva više vremena.

Dobitnik prve nagrade Amarildo Gutić je kazao da je neupitno da je priča o ubistvu Davida Dragičevića bila u fokusu tokom cijele prošle godine i privukla je pažnju redakcije „Žurnala“, te da je on prihvatio zadatak da uradi tu priču.

- Bio bih sretniji da ne postoje priče kao što je ubistvo mladića Davida Dragičevića, kao i ubistvo Dženana Memića, ali na žalost postoje pojedinci iz policijskih, tužilačkih struktura koji umjesto da rade svoj posao da štite prije svega sve građane, oni štite ubice koje su ubile Davida, a to rade ili zbog straha ili zbog korumpiranosti. Naš je zadatak bio da ukažemo na to da njegova smrt nije slučajnost, da nije samoubistvo, nego da se iza toga krije nešto drugo - kazao je Gutić.           

Nakon ceremonije dodjela nagrada, održan je i okrugli sto o izazovima istraživačkog novinarstva.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo na zapadnom Balkanu i Turskoj  promovira izvanredna dostignuća istraživačkih novinara i želi poboljšati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama zapadnog Balkana i Turske. 

Nagrade se dodjeljuju godišnje u svih šest zemalja zapadnog Balkana i Turskoj.     

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo