Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 15:02 |

Bratić podnio ostavku na funkciju potpredsjednika NSRS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18.septembra (FENA) - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz bošnjačkog naroda Senad Bratić (SDA) podnio je danas neopozivu ostavku na tu funciju.

Ostavka je uslijedila, nakon što su iz stranaka vladajuće većine u entitetskom parlamentu najavili za večeras posebnu sjednicu sa zahtjevom za Bratićevu smjenu.

Bratić je u izjavi novinarima rekao da podnosi ostavku, zbog pokrenute inicijative za njegovo razrješenje s funkcije potpredsjednika NSRS iz bošnjačkog naroda, a ne želeći da ova inicijativa doprinese međuetničkom nerazmijevanju i podizanju tenzija.

Kazao je da inicijativa vladajućih u RS-u za njegovu smjenu ima za cilj da političku nemoć predstave kao nadmoć i da političke procese i nerazumijevanje poveže s etničkim odnosima.

Istakao je da je pogrešan smjer kojim se kreće vladajuća većina u RS-u.

U Narodnoj skupštini RS-a je za 18 sati zakazana je posebna sjednica, a na dnevnom redu je Prijedlog odluke o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine Senada Bratića

Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice s prijedlogom dnevnog reda poslanici su podsjetili da je Stranka demokratske akcije (SDA) na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su naveli, direktno usmjerena „protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hrvatska: Milanović demantirao Butkovića da će dati ostavku

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Načelnik Generalštaba danske vojske podnio ostavku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta