Ekonomija     | 18.09.2019. 15:17 |

Vlada TK će pomoći u rješavanju situacije u GIKIL-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona će u skladu sa svojim zakonskim mogućnostima pomoći rješavanje situacije u GIKIL-u.

Potreba imenovanja trenutno nedostajuća dva člana Nadzornog odbora u GIKIL-u i refleksije koje nedostatak članova ovog tijela ima na poslovanje GIKIL-a bili su glavna tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra privrede Asmira Hasića s predstavnicima sindikata ovog privrednog društva i Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH.

Prije svega, nedostatak članova Nadzornog odbora stvara prepreku GIKIL-u da sklapa veće i dugoročne ugovore, a što je preduslov za stabilan rad Fabrike, složili su se predstavnici sindikata, saopćeno je iz Press-službe Tuzlanskog kantona. 

Kako je istaknuto na sastanku, za ponedjeljak, 23. septembra, zakazana je sjednica Skupštine privrednog društva na kojoj bi trebalo da budu imenovani nedostajući članovi.

Bitna činjenica je i ta da je u proteklom periodu u Koksno-hemijskom kombinatu (KHK), društvu koje je vlasnik kapitala u GIKIL-u, pokrenut stečajni postupak, imenovani stečajni sudija, stečajni upravnik i vijeće povjerilaca, što ograničava Vladu u njenim mogućnostima za djelovanje, navodi se.

- U proteklom periodu održali smo više sastanaka na temu stanja u GIKIL-u, a sve s ciljem razumijevanja stanja u Fabrici i iznalaženja najboljih rješenja za njen rad. Shvatamo ozbiljnost situacije, mi smo tu i voljni smo pomoći, ali i Sindikat mora jasno artikulisati svoje zahtjeve i usmjeriti ih na pravu adresu. Vlada je do sada uradila sve što je u njenoj moći, ali s obzirom na pokrenuti stečajni postupak, primorani smo čekati na postupke i aktivnosti koje vode nadležne sudske institucije - rekao je premijer Tulumović, te ukazao i na nejasnoće u vezi sa omjerom vlasničkog kapitala u GIKIL-u.

- Mi ćemo se kao Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona u cjelini u skladu sa našim zakonskim mogućnostima i ustavnim ovlaštenjima boriti za stabilan rad ove fabrike jer je to u interesu radnika, a naš cilj je borba za svako radno mjesto - zaključio je ministar Hasić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

GIKIL pustio u rad savremeno postrojenje za prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda

Prezentiran izvještaj Svjetske banke u Tuzli

Kampanja u TK - Razvijanje nenasilne komunikacije i prevencija vršnjačkog nasilja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo