Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 15:58 |

Bez dogovora Vlade USK i sindikata obrazovanja, štrajk se nastavlja

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 18. septembra (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) i sindikati obrazovanja ni danas nisu postigli dogovor, tako da se generalni štrajk prosvjetnih radnika u ovom kantonu nastavlja. Sporna je dinamika isplate razlika plata od septembra 2018. godine, koju sindikati traže u ovoj, dok Kantonalna vlada insistira na planiranju tih sredstava i isplati iz Budžeta za narednu godinu.

- Prihvatili smo prvi zahtjev, koji se odnosi na izjednačavanje osnovice za platu s ostalim budžetskim korisnicima. Ponudili smo i isplatu razlike plata iz Budžeta za narednu godinu, jer nemamo sredstava i ne možemo to učiniti do kraja ove godine kako predstavnici sindikata traže. Zaista se nadam da pregovori nisu propali, jer ćemo članove sindikata pozvati i sutra na sastanak - rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić.

S druge strane, predstavnici sindikata današnje su pregovore okarakterizirali potpuno neuspješnim, odnosno kao nazadovanje u pregovaračkom procesu.

- Čini mi se da smo otišli tri koraka unazad, jer smo nakon jučerašnjih pregovora bili optimistični i ubijeđeni u volju Vlade da riješi naše probleme. Danas nam se spočitava da bi se zbog rješavanja naših problema morale zanemariti druge budžetske obaveze - kazala je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Dodano je i kako svi budžetski korisnici moraju imati ista prava i obaveze, a ne da zaposleni u obrazovanju budu "jedini koji će osjećati posljedice budžetske nestabilnosti i nagomilanih financijskih obaveza".

- Spremni smo i na smanjenje osnovice za platu, ali ako ćemo spašavati kanton od financijske dubioze, onda ćemo to raditi svi zajedno kao budžetski korisnici. Suština je da svi korisnici Budžeta USK imaju ista prava - naglasio je Adnan Suljanović iz Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Prosvjetnici radnici u Unsko-sanskom kantonu za sutra u 16 sati najavili su proteste na Gradskom trgu u Bihaću, gdje bi im se trebali pridružiti i kolege iz drugih kantona i kako su sami istakli, na taj ih način podržati u ostvarivanju njihovih radničkih prava.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana