Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 18:23 |

NSRS raspravlja o zahtjevu za smjenu Senada Bratića, ostavka 'nije stigla'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18. septembra (FENA) – Posebna sjednica Narodne skupštine RS o zahtjevu za smjenu potpredsjednika entitetskog parlamenta iz bošnjačkog naroda Senada Bratića, počela je večeras u Banjoj Luci.

O smjeni se raspravlja, iako je Bratić danas saopćio da je podnio nepozivu ostavku, ali, kako je rečeno u Skupštini, ona nije stigla u stručnu službu i kabinet predsjednika parlamenta.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić obrazložio je da su ostavku zatražili poslanici vladajuće većine, nakon Programske deklaracije SDA usvojene na nedavnom kongresu te stranke.

- Za onog ko podrži deklaraciju, gdje se u perspektivi negira postojanje RS i Grada Istočno Sarajevo, izmišlja pismo, onda nemamo drugog izbora. Onaj ko je potpredsjednik Narodne skupštine RS mora da brine o institucijama RS i temeljima na kojima je ona nastala. U zadnje vrijeme Senad Bratić to nije radio - ustvrdio je Žunić u obraćanju paralmentu navodeći da je zahtjev za smjenu Bratića politička odluka.

Sjednici ne prisustvuju poslanici iz poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS, Begija Smajić, Edin Ramić i Senad Bratić.

Bratić je ranije u izjavi novinarima rekao da podnosi ostavku, zbog pokrenute inicijative za njegovo razrješenje s funkcije potpredsjednika NSRS iz bošnjačkog naroda, a ne želeći da ta inicijativa doprinese međuetničkom nerazmijevanju i podizanju tenzija.

Kazao je da inicijativa vladajućih u RS-u za njegovu smjenu ima za cilj da političku nemoć predstave kao nadmoć i da političke procese i nerazumijevanje poveže s etničkim odnosima.

Bratić je istakao da je pogrešan smjer kojim se kreće vladajuća većina u RS-u.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta