Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 19:05 |

Opozicija u NSRS: Bratićeva ostavka protokolisana, obmanjujete javnost

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18. septembra (FENA) – Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) tvrdi da je ostavka potpredsjednika entitetskog parlamenta iz bošnjačkog naroda Senada Bratića, predata i protokolisana te da nisu tačni navodi da nije dostavljena u stručnu službu i kabinet predsjednika entitetskog paralmenta.

Šef Kluba psolanika SDS-a Miladin Stanić je rekao novinarima u parlamentu da vladajući obmanjuju javnost da ostavku nisu dobili, te da SDS neće podržati zahtjeve SNSD-a i bit će suzdržani prilikom eventualnog glasanja o smjeni Bratića.

Međutim, potpredsjedica NSRS Željka Stojičić je u obraćanju parlamentu rekla da nije vidjela ostavku, te da nikakav dopis nije stigao u skupštinsku stručnu služnu i da je za ostavku Bratića samo čula iz medija.

Iz SDS-a tvrde da, ako je Bratić podnio ostavku, nema potrebe za skupštinskom raspravom, ali je Stojičić na to potvrdila da “ostavke nema”.

Na tvrdnje PDP-a da su ranije vladajući odbili njihov zahtjev za smjenu Bratića, šef kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić je rekao da su je sada pokrenuli jer su se “političke okolnosti promijenile”.

Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice podsjetili su da je Stranka demokratske akcije (SDA) na svom posljednjem kongresu usvojila političku Deklaraciju koja je, kako tvrde, “direktno usmjerena protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda”.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana