Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 20:10 |

Bukvarević na sastanku s demobilisanim borcima u BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. septembra (FENA) – Implementacija Zakona o demobilisanim borcima bila je tema sastanka koji su danas s predstavnicima te kategorije boračke populacije u Goraždu održali federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i resorni ministar BPK-a Edin Aganović.

Poseban akcenat stavljen je na primjenu člana 20. tog zakona koji reguliše pravo na egistencijalnu naknadu, a ona je za borce mlađe od 57 godina obaveza kantona.

Bukvarević je podsjetio da je Vlada FBiH, odnosno federalno ministarstvo za pitanja boraca, ima jasnu obavezu finansiranja naknade za borce starije od 57 godina, za što je izdvojilo dodatnih 50 miliona KM.

- Očekujemo da kantoni u budžetima za 2020. godinu u skladu sa svojim mogućnostima, predvide određena sredstva i da svakako riješe jedan broj demobilisaih boraca mlađih od 57 godina, onako kako to kaže član 20 - da će kantoni svojim odlukama, precizirati kriterije i način zbrinjavanja demobilisanih branilaca koji su bez primanja, mlađih od 57 godina – kazao je Bukvarević.

Dodao je da će svi kantoni razmotriti svoje mogućnosti za implementaciju tog dijela zakona.

- Kroz obilazak svih kantona ovo je bio pokušaj da ujednačimo ta prava. Vidjećemo kako će to ići po kantonima. Postoji zaključak parlamenta i Vlade FBiH da će nakon godinu dana primjene ovog zakona doći do analize, pa ćemo vidjeti gdje smo šta propustili, da dopunimo ovaj zakon – istakao je Bukvarević.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović naglasio je da je implementacija ovog člana Zakona o demobilisanim borcima dodatni teret za taj kanton jer se prema trenutnim podacima, radi o finansiranju 297 demobilisanih boraca u tom dijelu BiH.

- To je otprilike oko 830.000 KM ukoliko bi bilo pet KM po mjesecu. Mi smo i ranije isticali da će ovaj kanton vrlo teško iznaći sredstva u tom iznosu. Međutim, federalni zakon je rekao da iznos može biti i manji. Današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici udruženja i neformalne grupe demobilisanih boraca koji su bili stava da to može biti i manje od pet KM, ali pod uslovom da se svi uvedu u pravo – kazao je Aganović.

Jedan broj demobilisanih boraca u vrijeme sastanka okupio se ispred zgrade kantonalnih institucija, a njihovi predstavnici su poručili da očekuju da BPK Goražde ispuni svoju obavezu prema toj kategoriji boračke populacije.

- Očekujemo od Vlade BPK da uputi prijedlog Skupštini BPK da se odobri četiri (4) KM po mjesecu. Sve je u fazi dogovora jer ovaj kanton nema sredstava da sve to ispoštuje, ali nek se snađu. Ukoliko BPK ne iznađe sredstva mi smo spremni kao i danas doći pred kanton i organizirati proteste. Borci su i danas uz podršku Kampa heroja iz Sarajeva koji su prisustvovali sastanku htjeli postaviti šator pred kanton s čim smo upoznali ministre. Ukoliko se ne desi da borci od 1. januara 2020. godine uđu u pravo na tu naknadu, to će se desiti. Nadam se da će vlast u BPK ipak imati razumijevanja – upozorio je demobilisani borac Amel Barimac.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Bećirović - Girgin: Jačat ćemo prijateljstvo i saradnju BiH i Republike Turske

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti