Bosna i Hercegovina     | 19.09.2019. 10:18 |

Obilježena 27. godišnjica Bitke za Žuč

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Obilježena je dvadeset i sedma godišnjica Bitke za Žuč u organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša općine Vogošća.  

Tog 18. septembra 1992. godine krenula je žestoka agresorska ofanziva u kojoj su zatočenici vogošćanskih logora korišteni kao živi štit. U ofanzivi koja je trajala pet dana poginula su 23 pripadnika Armije R BiH, a ranjeno ih je više od 90. Među poginulima našao se i heroj iz Ugorskog, kapetan Mujo Šejto. Stradali su i neki od logoraša u živom štitu. Poginulo ih je petnaest, a trideset i šest je ranjeno.

Na spomen obilježju u naselju Ugorsko odata je počast, a obilježavanje ove godišnjice nastavljeno na lokalitetu Tri bukve. Tu je upriličen i vjerski dio programa. Imam džemata Ugorsko Zahid ef. Mujkanović proučio je Jasin šehidima i stradalim logorašima.

Potresan rad o svom dedi pročitala je Lamija Hadžihasanović, unuka Muje Šejte. Uime Općine Vogošća, kao pokrovitelja ovog događaja, obratio se pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Zijad Kadrić koji je naglasio kako se prisjećamo ljudi koji nisu žalili svoje živote da daju u borbi za slobodu Vogošće i Bosne i Hercegovine. Pozvao je sve okupljene da u svojim porodicama i svom okruženju nastave širiti istinu o herojstvu branilaca kako bi se sjećanje na njih očuvalo živim.

Delegacije iz Vogošće i susjednih općina položile su cvijeće na spomen obilježje podignuto komandantu Muji Šejti, saopćeno je iz Općine Vogošća.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Općina Vogošća - Potpisivanje ugovora u vezi s Društvenim centrom Blagovac u 13 sati

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana