Bosna i Hercegovina     | 19.09.2019. 10:45 |

Konferencija o edukaciji studenata prava i sticanju praktičnih vještina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Konferencija „Praktično učenje o vještinama zastupanja u krivičnom postupku na pravnim fakultetima u BiH“, održana je danas u Sarajevu u organizaciji Nacionalnog centra za državne sudove (NCSC) - Ured u Bosni i Hercegovini.

Na Konferenciji su predstavljeni rezultati projekta “Student Law Practicum” (SLP) koji ima za cilj doprinos poboljšanju praktičnih vještina studenata prava vezano za zastupanje stranaka u krivičnom postupku i uopšte izvođenju kliničke nastave na pravnim fakultetima.

Učesnici konferencije, profesori krivičnog procesnog prava s partnerskih pravnih fakulteta u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, te sudije, tužioci i advokati su istakli značaj praktičnog osposobljavanja studenata na pravnim fakultetima za daljnji profesionalni rad u praksi, posebno u pravosuđu.  

Studenti sa sva četiri partnerska fakulteta su na Konferenciji demonstrirali stečena znanja simulacijom suđenja, koja se odnosila na ispitivanje svjedoka i ulaganje dokaza na glavnom pretresu u krivičnom postupku.

Direktor NCSC u BiH Nenad Galić ističe da ovakvi programi doprinose jačanju praktične edukacije studenata prava koji čine buduću generaciju sudija, tužilaca i advokata u BiH, te u konačnici doprinose jačanju vladavine prava.

- Studenti uče od iskusnih stručnjaka iz prakse i dobijaju direktan uvid u kompleksnost pozicije tužioca i branioca pred sudom. Isto tako, pravna teorija i praksa se nadopunjuju kroz saradnju profesora prava i pravnih praktičara s ciljem unapređenja praktične nastave. Važno je da zajedno sa našim partnerima s pravnih fakulteta i iz pravosuđa kritički analiziramo trenutne prakse praktičnog obrazovanja studenata prava unutar i van fakulteta i tražimo modalitete za unapređenje praktične nastave i zajedničke saradnje - kazao je Galić.

SLP projekat je finansijski podržan od Ureda/biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (INL), saopćeno je iz Nacionalnog centra za državne sudove - Ureda u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Klika i USAID održali prezentaciju u okviru ljetne prakse za mlade iz dijaspore

M:Tel i ove godine dočekao veliku ljetnu grupu praktikanata iz BiH i Srbije

Učenici na praksi u Sarajevogasu-Oni mogu biti primjer, njihov rad se ne razlikuje od majstorskog

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana