Ekonomija     | 19.09.2019. 11:16 |

Dvadeset godina rada Registra vijednosnih papira

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Registar vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo ove godine obilježava dvadeset godina svog rada i tim povodom danas u Sarajevu bit će održana kratka prezentacija o poslovanju Registra u prethodnom periodu.

Registar vrijednosnih papira u FBiH je osnovan kao dioničko društvo 1999. godine sa ciljem uspostave centralne baze podataka o vrijednosnim papirima i njihovim vlasnicima.  Tokom 20 godina postojanja izrastao je u modernu instituciju koja u dematerijalizovanom obliku, kao elektronski zapis, registruje, čuva i održava podatke o vrijednosnim papirima, odnosno obavlja poslove prijenosa u skladu sa zakonom kojim se uređuje emisija i promet vrijednosnih papira, zatim poslove u vezi sa isplatama i drugim prinosima iz vrijednosnih papira i drugih finansijskih instumenata.

Od svog osnivanja Registar je učinio značajne korake za osavremenjivanje svoje djelatnosti, dao veliki doprinos razvoja tržišta kapitala u Federaciji BiH i uspostavio nove, više standarde u domenu svog poslovanja, saopćeno je iz Registra vrijednosnih papira u FBiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'