Kultura     | 19.09.2019. 14:04 |

Predstavljen program Mali MESS-a, predstave koje najmlađima vraćaju utopiju

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Nastavljajući tradiciju odgajanja budućih ljubitelja pozorišta, Festival MESS i ove godine organizuje dječiji program Mali MESS.

U okviru ovogodišnjeg programa u Sarajevu, Zenici i Tuzli, bit će odigrano šest predstava osmišljenih da podstiču djecu na razmišljanje i istraživanje svijeta umjetnosti.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković na danas održanoj pres-konferenciji istakao je da je Mali MESS važan segment Festivala te da je teatar za djecu važan jer odgaja buduću publiku.

Koordinator i selektor dječijeg programa mali MESS Oliver Jović predstavio je program, navodeći da će u okviru Malog MESS-a biti odigrano ukupno šest predstava i to četiri iz BiH i dvije iz Francuske.

Mali MESS otvara predstava Lutkarskog pozorišta iz Mostara "Bajka o izgubljenom vremenu“. Na programu će biti i predstave "Princeza na zrnu graška" Pozorišta mladih, “Talas hladnog vremena“ BNP Zenica, kao i predstava "Kocka" koja stiže iz Francuske.

Iz Francuske stiže i predstava "Sretni manifest: Paralelna stopala" koja će biti igrana u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH. Realizirana je u saradnji sa Francuskim institutom u BiH i mrežom Teatroskop.

Kako je naveo Kreševljaković, na ovaj način najmlađa publika Festivala MESS postaje i publika Zemaljskog muzeja.

Ove godine Festival MESS po prvi put u svojoj produkciji ima predstavu za djecu. Riječ je o predstavi “Agnesa i Hrabren“ koju su osmislili Oliver Jović, Emina Omerović i Maja Izetbegović.

Kako je rečeno, program Mali MESS važan je segment Festivala i zato što djeci vraća utopiju koju smo svi izgubili.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Otkazana izvedba predstave 'Mala Frida' na Malom MESS-u

Mali MESS donosi predstave o razumijevanju drugačijih

Ovogodišnje izdanje Malog MESS-a prilagođeno osobama sa poteškoćama u razvoju

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'