Svijet     | 19.09.2019. 17:16 |

Izrael - Gantz odbio vladu jedinstva s Netanyahuom

FENA Internet

JERUSALEM, 19. septembra (FENA) - Stranka centra Plavo i bijelo izazivača na izraelskim izborima Bennyja Gantza u četvrtak je odbila ponudu aktuelnog premijera Benjamina Netanyahua da udruže snage i formiraju vladajuću koaliciju na čijem će čelu biti trenutni šef Vlade Izraela, prenosi agencija Reuters.

- Nećemo ući u koaliciju na čijem će čelu biti Netanyahu - rekao je istaknuti zvaničnik Gantzove stranke Moshe Yaalon novinarima na skupu gdje je bio i Gantz.

Reuters potom prenosi da je Netanyahu iskazao razočaranje zbog odbijanja ponude široke koalicije i formiranja izraelske vlade jedinstva.

Premijer je dodao da ostaje otvoren za pregovore.

- Bio sam iznenađen i razočaran kad sam saznao da, trenutno, Benny Gantz i dalje odbija moje pozive na razgovor - objavio je Netanyahu na Twitteru.

- Gantze, moja ponuda da se nas dvojica susretnemo i dalje stoji. To javnost očekuje od nas - dodao je, prenosi Reuters.

Netanyahu je ranije pozvao na široku koaliciju nakon što nije uspio osvojiti većinu u Knessetu. Njegov potez pozdravio je predsjednik Reuven Rivlin, koji ima zadatak odobriti novu vladu.

- Čestitam Vam, g. premijeru, na ovom pozivu. Ovo je važan poziv - istakao je on tokom govora.

Nakon 97 posto prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima desničarsko-centristička stranka Plavo i bijelo, koju predvodi Gantz, ima 33 mjesta u Knessetu (koji ih ima 120), dok Netanyahuov Likud zauzima drugo mjesto s 31 foteljom.

Gantz je u srijedu rekao da se nada "dobroj, poželjnoj vladi jedinstva", ali je odmah odbacio formiranje kabineta s Likudom zbog optužbi za korupciju protiv premijera, koji negira da je bilo šta pogrešno uradio.

Izborna komisija objavila je da je u utorak na birališta izašlo 69,4 posto glasača na drugim ovogodišnjim izborima.

Zajednička Arapska lista, alijansa četiri manje stranke koje predstavljaju Palestince s izraelskim državljanstvom, postala je treći najveći blok u Knessetu s 12 mjesta. Na četvrtom je mjestu stranka "Izrael naš dom" Avigdora Liebermana s devet mjesta, prenosi Al Jazeera Balkans. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!