Bosna i Hercegovina     | 19.09.2019. 17:33 |

Zvizdić: Smjena Bratića je pripremljeni scenski igrokaz (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO,19. septembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić danas je na pres-konferenciji u Sarajevu, odgovorajući na novinarsko pitanje o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine RS iz bošnjačkog naroda Senada Bratića (SDA), kazao da je riječ o pripremljenom igrokazu, o čemu govori i podatak da je Bratić podnio neopozivu ostavku koja je "volšebno nestala ili skrivena unutar Protokola u Skupštini RS-a, da bi on kao bio smijenjen transparentno i javno".

- Ne mislim da je to dobar i pravi put za kreiranje kvalitetnih odnosa unutar BiH, ako hoćete i unutar političkih partija i institucija u BiH. Dovoljno je samo pročitati obrazloženje za njegovu smjenu koje nema nikakve veze niti sa Poslovnikom o radu skupštine, niti sa Ustavom, niti sa zakonima - naveo je Zvizdić.

Dodao je da je riječ o jednom pripremljenom scenskom igrokazu za zastupnike u skupštini RS ili glasače političke partije koja je pripremila i provela takvu proceduru.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s programskom deklaracijom SDA i reakcijama iz Ambasade SAD-a i iz OHR-a, Zvizdić je kazao kako ne bi rekao da je američka ambasada to osudila.

- Čini mi se da je američka ambasada više osudila najavu samoopredjeljenja koju je najavio SNSD, sa vrlo jasnom ustavnom, pravnom normom da postojanje entiteta ovisi od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jer entiteti nemaju državotvorni karakter, nemaju ni jedan element samostalnosti, autonomnosti i države. Oni su samo političko-teritorijalne jedinice unutar Bosne i Hercegovine - naveo je Zvizdić.

Što se tiče same deklaracije, istaknuo je da je ona u potpunosti usklađena sa svim demokratskim načelima, sa svim evropskim načelima.

Preporučio je svima koji o njoj govore da je detaljno iščitaju, jer kako je kazao, čini mu se da veliki broj ljudi koji o njoj govori nije nikada pročitao programsku deklaraciju.             

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3421

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1yrKOLLiqPlAwg5lquhjX8UdSvrpMWo-i?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo