Regija     | 19.09.2019. 17:31 |

Slovenski premijer razmišlja o glasanju o povjerenju vladi

FENA Agencije

LJUBLJANA, 19. rujna (FENA) - Slovenska vlada u četvrtak je predložila proračun za iduće dvije godine, a premijer Marjan Šarec razmišlja o tome hoće li uz potvrđivanje proračuna u parlamentu vezati i glasanje o povjerenju vladi kako bi provjerio ima li potrebnu većinu.

"O tome hoću li zatražiti glasovanje o povjerenju još nisam odlučio. Za to je još nešto vremena i odlučit ću se s obzirom na situaciju kad proračun dođe u parlamentarnu proceduru", izjavio je Šarec na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

S obzirom na najnovije prognoze po kojima je rast BDP-a u 2020. smanjen s 3,4 na 2,8 posto, prijedlog proračuna za iduću godinu iznosi 10,35 milijardi eura, 100 milijuna manje od ranijeg plana.

Ipak, radi se o dosad rekordnoj proračunskoj potrošnji, s time da vlada dopušta i mogući rebalans u idućoj godini, navodi Hina.

"Iako ne očekujemo krizu, jasno je da dolazi do hlađenja gospodarstva, pa smo proračunske apetite korisnika rezali za jedan posto po svim ministarstvima", kazao je Šarec.

Njegova petostranačka koalicija, iako je vlada formalno manjinska, ima veliku potporu javnosti. Šarec je više puta najavljivao da će tražiti glasanje o povjerenju vladi prilikom odlučivanja o proračunu ako ga ne podrže sve stranke u koaliciji, ali i stranka Ljevica (L) koja osigurava parlamentarnu većinu temeljem posebnog partnerskog "projektnog dogovora".

Ljevica kao uvjet za potporu proračunu zahtijeva da Šarec zajamči da će se do kraja godine donijeti zakon koji bi omogućio da se ukine dopunsko zdravstveno osiguranje, što bi prema moglo dovesti do znatno većih doprinose što ga za zdravstvo plaćaju poslodavci i radnici te izazvati dodatne proračunske troškove.

Vlada se načelno slaže da je ukidanje dopunskog osiguranja zajednički cilj, ali se protivi tako brzom usvajanju zakona.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo