Kultura     | 20.09.2019. 09:01 |

Knjiga.ba predstavlja nove naslove koji će 'natjerati na razmišljanje'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Iz najveće online knjižare u BiH Knjiga.ba podsjećaju na poslovicu da "svaka nova pročitana knjiga probudi jedan novi osjećaj u svakom čovjeku". Stoga iz te knjižare predstavljaju tri nova naslova u njenoj ponudi koji će čitaoce "natjerati na razmišljanje".

Tu je djelo Nasima Nikolasa Taleba "Antikrhkost - Stvari kojima prija nered". Taleb je u Crnom labudu pokazao da su krajnje nemogući i nepredvidljivi događaji u osnovi gotovo svega u vezi s našim svijetom. U knjizi "Antikrhkost" Taleb izvrće neizvesnost naopačke, predstavljajući je kao poželjnu, čak i nužnu, i sugeriše da bi stvari trebalo postaviti u maniru antikrhkog. Antikrhko je van otpornog ili robusnog.

- Zašto reakcije države i socijalna politika štite snažne, a škode slabima? Kako je potonuće Titanika spasilo živote? Knjiga govori o inovacijama nastalim kroz pokušaje i greške, o životnim odlukama, politici, urbanom planiranju, ratu, ličnim finansijama, ekonomskim sistemima i medicini. Kroz ovo djelo se provlači mudrost Debelog Tonija iz Bruklina, ali ujedno se jasno čuju glasovi i rješenja antičke mudrosti iz rimskih, grčkih, semitskih i srednjovjekovnih izvora - navodi se u saopćenju.

Preporučuju i knjigu Slaviše Tasića "Šta je kapitalizam? I zašto nam je potreban" u kojoj autor integriše historijsku dimenziju uspona moderne evropske civilizacije u širu hajekovsku paradigmu "spontanog poretka", koja se obično usko primjenjuje na ekonomiju. Moderno društvo i njegov progres neplanirani su proizvodi slobode, dok je sloboda sama neplanirani proizvod dugotrajne političke "anarhije". Pošto je ovako postavio okvir za argument u korist slobode, Tasić nas dalje vodi kroz cjelokupni inventar ekonomske argumentacije za slobodno tržište koji je pisan jasno, bez suvišne retorike i ekspertskih mistifikacija, i sa stalnim referencama na savremene probleme, debate i kontroverze.

Na listi ponude je i Haruki Murakami "Pisac kao profesija". Uprkos ogromnoj popularnosti širom svijeta, ličnost Harukija Murakamija prekrivena je velom tajne. Zato je ovaj autobiografski esej "Pisac kao profesija" rijedak i dragocjen književni dragulj za njegove čitaoce. U dvanaest poglavlja, on iskreno, potpuno otvoreno, nerijetko i duhovito, govori o pisanju, ali i o potrazi za snovima i srećom u životu.

- U ovoj knjizi ćete saznati: Šta Murakami misli o književnim nagradama, pogotovo o Akutagavinoj i Nobelovoj? Zašto mu je najvažnije mišljenje supruge o njegovim rukopisima? Koji su njegovi savjeti za one koji počinju da pišu? Kakav je bio đak i da li je volio školu? Kako se nosi s negativnom kritikom? Zašto je tek u Norveškoj šumi prvi put dao ime glavnom liku u romanu? Da li pisac treba prije svega da bude slobodan čovjek, pa tek onda umjetnik? Zašto nikada ne piše naručene tekstove, ne obećava i ne pristaje na rokove? - navodi se u saopćenju Knjiga.ba.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Knjiga.ba predstavlja nove zanimljive naslove iz ponude

Knjiga.ba: Roman Vesne Dedić 'Ne dam te' najtraženiji naslovu u junu

Knjiga.ba - Novi naslovi u junu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo