Svijet     | 20.09.2019. 13:21 |

Evropska unija podržala palestinsku djecu u akciji čišćenja istočnog Jerusalema

FENA Internet

JERUSALEM, 20. septembra (FENA) - Evropska unija pridružila se grupi od više od 300 palestinskih učenika u čišćenju ulica istočnog Jeruesalema u okviru međunarodne kampanje čišćenja: "Učinimo to!"

Deset škola iz raznih kvartova istočnog Jerusalema učestvovalo je u inicijativi i pridružilo se svijetu u tom međunarodnom pokretu. Učenici su čistili škole i ulice u Starom gradu,  Wadi Al Jozu, Al Ramu, Om Tubi, Sur Baheru i Beit Hanini.

Ta aktivnost produžetak je inicijative "Moj zeleni Jerusalem" koju je pokrenula EU u 2018. i koja ima za cilj podizanje ekološke svijesti i promoviranje pozitivnog društvenog angažmana među učenicima.

Inicijativa je organizirana u okviru programa EU za istočni Jerusalem i dio su inicijative koja uključuje volontere i učenike. Ona se podudarila sa sličnim aktivnostima u više od 100 gradova širom svijeta na obilježavanju Svjetskog dana čišćenja 2019. 

- Ponosni smo što se Jerusalem pridružio stotinama gradova širom svijeta u obilježavanju Svjetskog dana čišćenja. Ta aktivnost ne podrazumjeva samo čišćenje palestinskih kvartova u istočnom Jerusalemu. To je poruka učenika i mladih ljudi koji koriste svoje osnovno pravo da žive u zdravom i čistom okruženju - izjavio je tim povodom vršilac dužnosti predstavnika EU za Palestinske teritorije Tomas Niklasson.

- To je također način djelovanja protiv okrutne realnosti institucionaliziranog asimetričnog djelovanja javnih službi izraelskih općina. Jačanjem komunalnog angažmana i podrškom kreativnim inicijativama kao što je "Moj zeleni Jerusalem"  Palestinci pokušavaju pretvoriti svoje zajednice u bolja mjesta za život - dodao je on, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

 on, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Albares: Sve članice EU trebale bi koordinirano priznati palestinsku državnost

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta