Bosna i Hercegovina     | 20.09.2019. 12:43 |

U Tuzli akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 20. septembra (FENA) - U Tuzli se danas provodi akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada koja se provodi u okviru projekta "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan".

Projekt koordinator Udruženja građana "Multi" Tuzla Amar Kavgić kaže da u BiH, prema nezvaničnim podacima, postoji 11 hiljada ilegalnih deponija otpada, a dodatni problem je taj što nemamo registar ni legalnih deponija.

-Još uvijek nemamo sistematski pristup ovom problemu - istakao je on.

U Tuzli su, kako je rečeno, zbog ogromnih količina otpada ugroženi brojni parkovi i izletišta.

- Sve je to produkt nesavjesnih pojedinaca, zato se nas oko hiljadu volontera okupilo danas da očistimo grad, ali i ukažemo na velike probleme. Mi imamo posebne akcije sadnje drveća gdje nastojimo obogatiti pluća našeg grada i do sada smo već zasadili oko 6000 sadnica u Tuzli. Na taj način pročišćavamo zrak na području grada - naglasio je Kavgić.

Smatra kako mladi ljudi mogu dati veliki doprinos zaštiti životne sredine te jednom kada vide šta sami sebi radimo i kakvu si štetu nanosimo u prirodi, to itekako ostavlja utisak na sve njih.

-Poruka mladim ljudima je da se moraju što više angažovati na svemu onome što se radi u njihovoj zajednici, jer iako misle da to u ovom trenutku nije njihov problem i nešto što ih se ne treba ticati, u budućnosti će sigurno biti - potcrtao je.

Lokacije koje će biti obuhvaćene ovogodišnjom akcijom čišćenja su izletište "Ilinčica", park "Slana Banja", vidikovac "Kicelj", most kod biše Livnice čelika i park kod BKC TK, kao i područja mjesnih zajednica: Pasci, Kiseljak, Mramor, Dobrnja, Lipnica, Solina, Breške i Slavinovići.

Akcije čišćenja "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan" traju već osam godina.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

FUP - Osoba iz Sarajeva privedena zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

MUP BPK: Zaplijenjena najveća količina amfetamina, uhapšene dvije osobe

Humanitarno šišanje 'Srcem za potrebite'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo