Svijet     | 20.09.2019. 16:41 |

Njemačka vlada pristala na paket mjera protiv klimatskih promjena

FENA Internet

BERLIN, 20. septembra (FEENA) - Po pritiskom ekoloških protesta i rasta popularnosti opozicoine stranke Zelenih, njemačka vlada u petak je pristala na paket mjera u borbi protiv klimatskih promjena vrijedan 54 milijarde eura.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da sporazum koji su dogovorile vladajuće stranke predstavlja veliki podsticaj za njemačke napore na suzbijanju emisije stakleničkih gasova.

Najveća evropska ekonomnija namjerava suzbiti emisiju stakleničkih gasova za 55 posto do 2030. u poređenju s nivoima iz 1990. godine.

- Vjerujemo da možemo ostvariti te ciljeve i istinski smo položili temelje za to - izjavila je Merkel.

Njemačka je dugo vremena bila lider na polju zaaštite okoliša, ali je počela zaostajati za brojnim evropskim zemljama u posljednjim godinama, i izgleda da neće ostvariti svoje ciljeve suzbijanja emisije štetnih gasova do 2020. godine. Saobraćajni sektor Njemačke posebno nije ispunio ciljeve redukcije stakleničkih gasova.

Vladina oprezna klimatska politika u kontrastu je sa stavovima većine njemačkih glasača da je borba protiv globalnog zagrijavanja najurgentnije pitanje. 

Njemački učenici prihvatili su sedmične proteste švedske tineejdžerske ekološke aktivistice Grete Thunberg, održavajući velike protestne skupove svakog petka koji su naišli na podršku šire javnosti.

Anketa koju je danas objavila televizija ARD pokazala je da je 64 posto glasača za to da bi vlada trebala učiniti zaštitu klime prioritetom nad ekonomskim rastom. Samo 24 posto ispitanika izjavilo je da bi ekonomski rast trebao biti prioritet, prenosi Associaterd Press.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo