Sport     | 20.09.2019. 17:32 |

Goražde domaćin memorijalnog malonogometnog turnira 'Alija Izetbegović'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. septembra (FENA) – U Goraždu je počeo 15. međunarodni memorijalni malonogometni turnir “Alija Izetbegović”, u organizaciji Saveza boraca FBiH i Udruženje demobilisanih boraca Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Na turniru učestvuje 18 ekipa iz BiH i Hrvatske, među kojima 16 muških i dvije ženske u kategoriji seniora, veteran, pretpionira i pjetlića.  

Uz defile ekipa i odavanje počasti prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću, turnir je zvanično otvorio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

- Čestitam Savezu boraca BiH na organizaciji turnira koji njeguje lik i djela našeg prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Tradiciju održavanja turira prenosimo iz grada u grad i želimo da ovo bude samo jedan mali doprinos i znak zahvalnosti za sve ono što je naš  rahmetli predsjednik i vrhovni komandant časne Armije RBiH uradio za nas i državu BiH, s našom željom da tu istinu prenosimo na mlade koji dolaze. Gdje god putujemo po svijetu kažemo da dolazimo iz BiH, posebno taj islamski svijet, uvijek nam kažu imali ste časnog i dostojanstvenog predsjednika koji se borio za državu BiH i sve njene građane. Naša je obaveza da je čuvamo i izgrađujemo - kazao je Bukvarević.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća istakla je ponos zbog činjenice da se turnir u Goraždu održava u okviru obilježavanja Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražda

- Imam obavezu da vas podsjetim da je Goražde 1992. godine bio jedini grad na Drini koji nije bio pokoren. Mi smo se branili i odbranili i s ponosom nosimo epitet “Grad heroj”. Svima vama želimo da se u njemu ugodno osjećate, a da takmičenja budu fer i korektna – kazala je Obuća.

Dobrodošlicu učesnicima turnira na obale Drine poželio je i gradonačelnik Goražda MUhamed Ramović.

- Drago nam je da se ovaj turnir održava u našem herojskom gradu, uz zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos u njegovoj organizaciji jer ovaj turnir nosi ime Alije Izetbegovića,  čovjeka koji je puno dao za BiH - istakao je Ramović.

Na ceremoniji otvaranja turnira naglašeno je da se on održava u vrijeme kada se navršava 16. godišnjica od smrti prvog predsjendika RBiH  Alije Izetbegovića koji je nedvosmisleno najveći državnik modernog bosanskohercegovačkog doba,  simbol borbe BiH za njenu opstojnost, afirmaciju bošnjačkog nacionalnog identiteta, borbe za demokratiju, ljudska prava i slobodu svakog čovjeka.

Generalni pokrovitelj 15. međunarodnog memorijalnog malonogometnog turnira “Alija Izetbegović” je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a pokrovitelji manifestacije su Vlada FBiH, Vlada BPK Goražde, Grad Goražde, Zeničko-dobojski kanton, Vlada Kantona Sarajevo, Općina Vogošča I JU “Memorijal” Kovači.

Turnir se završava u nedjelju, 22. septembra, dodjelom pehara i medalja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo