Regija     | 21.09.2019. 10:53 |

Bećirović: Vučić nije odustao od pogubne velikosrpske politike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović izjavio je da je današnji sastanak predsjednika srpskih parlamentarnih stranaka iz bh. entiteta RS u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o "važnim nacionalnim pitanjima" samo još jedna u nizu potvrda da Vučić nije odustao od pogubne velikosrpske politike.

Dodao je da sazivanje dijela srpskih političkih zvaničnika iz drugih nezavisnih i suverenih država tako često nije radio ni režim Slobodana Miloševića za vrijeme vođenja agresorskih ratova protiv susjednih država te da je, očigledno, Vučić odlučio da nadmaši i samog Miloševića.

- Glavni grad građana i naroda u Bosni i Hercegovini je Sarajevo, a ne Beograd. Kada to Vučić istinski shvati i prihvati onda će i prestati njegovo neovlašteno sazivanje dijela srpskih zvaničnika na učestale političke raporte u Beogradu - naveo je Bećirović.

Istakao je da je krajnje vrijeme da međunarodni i domaći zvaničnici upozore Vučića da se treba prestati ponašati kao predsjednik velike Srbije, kao i da se zauvijek pomiri s činjenicom da neće biti stvaranja velike Srbije na račun nijednog centimetra države Bosne i Hercegovine. 

- Vučić bi trebao shvatiti da opasni tekstovi Memoranduma SANU I, Memoranduma SANU II nisu siguran i pametan putokaz za budućnost. To je putokaz za novu destabilizaciju i nesreću. Zato bi bilo dobro da Vučić zaboravi memorandume i odbaci neostvarive velikodržavne planove. Vučić mora prestati riječima podržavati, a djelima potkopavati državu Bosnu i Hercegovinu i unositi razdor i nemir među bosanskohercegovačke građane i narode. Neka to učini zbog sigurnije i bolje budućnosti BiH i Srbije - rekao je, između ostalog, Bećirović, saopćeno je iz SDP-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović: Evropski put i suverenitet BiH ugrožavaju organi entiteta RS, a ne visoki predstavnik

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

Avdović: Dani uspjeha, kontinuiranog rada i odgovornosti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom