Stranačke aktivnosti     | 21.09.2019. 15:02 |

Priopćenje za javnost Hrvatske stranke BiH

FENA Saopćenje

Da bi Bosna i Hercegovina, bez obzira kako ona jeste ili bude organizirana, mogla voditi pristupne pregovore za ulazak u EU potrebne su joj stabilne državne institucije, koje će biti u stanju da preuzmu na sebe međunarodne obveze i realiziraju sve potrebne reforme.

Prošlo je gotovo godinu dana od izbora u BiH a još uvijek nema formiranu vlast, potrošena je godina na deklaracije i međusobna prozivanja a sve kako bi nacionalisti učvrstili svoje pozicije i usporili, nezaustavljive, nadolazeće promjene.

Institucije države BiH, koje su od strane pojedinaca i skupina bile sprječavane u izvršavanju svojih obveza te pokazale neuspjehe u dosadašnjem radu, morale bi biti daleko učinkovitije ako želimo uhvatili priključak i uvjerili Europsku komisiju, ne verbalno, nego konkretnim potezima, da smo ozbiljni u svojim namjerama da jednoga dana postanemo članica EU, ne zbog EU nego građana koje predstavljaju.

Ovim putem pozivamo specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmera i specijalnog predstavnika EU u BiH Johann Sattlera da u narednom periodu u suradnji sa strankama u BiH započnu razgovore i pregovore oko jačanja državnih institucija i formiranja novih, koje nedostaju, kako bismo osigurali sve preduvjete da buduća vlada bude sposobna i samostalna sa svim potrebnim ovlastima za pregovore o članstvu BiH u EU. Kroz pregovore i razgovore potrebno je identificirati i ukloniti sve one koji nisu spremni za otvaranje poglavlja 23. i 24., za koja smatramo da će riješiti veliki broj, do sada, nerješivih pitanja i problema.

Izlaz iz krize, za sve koji živimo na ovim prostorima, leži u vladavini prava, borbi protiv kriminala i korupcije te rješavanju ekonomskih problema svih građana s ciljem zaustavljanja iseljavanja, EU je zasigurno putokaz u kojem pravcu se trebamo kretati. Ako nije tako dajte da vidimo koje su alternative na raspolaganju! Političari u udobnim foteljama i automobilima mogu čekati da li građani imaju toliko strpljenja?

Ured za informiranje

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost Hrvatske stranke BiH

Saopćenje za javnost HS BiH

Priopćenje za javnost Hrvatske stranke BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'