Bosna i Hercegovina     | 21.09.2019. 15:53 |

Obilježena 27. godišnjica zločina nad logorašima zloglasne vlaseničke 'Sušice'

FENA Alma Zukanović

VLASENICA, 21. septembra (FENA) - Polaganjem cvijeća i vjerskim programom danas je oko 300 preživjelih logoraša i članova porodice ubijenih u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini obilježilo 27. godišnjicu zločina nad logorašima zloglasnog logora "Sušica" i godišnjicu zločina nad Bošnjacima Vlasenice.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je za Fenu da je koncentracioni logor Sušica u razdoblju od maja pa sve do kraja septembra 1992. godine bio logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva s područja općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina.

- Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno više od 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani - podsjeća Mešković.

Naveo je da je prema podacima MKCK u tom logoru ubijeno 1.617 logoraša. Međutim ističe da je taj broj mnogo veći s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče jedan kilometar udaljenom od Vlasenice, koji se nalazi na južnom putu prema Han-Pijesku.

- Na tom mjestu je u tzv. 'jarugu' u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno više od 1.000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko do sada otkrivenih manjh grobnica i više masovnih grobnica Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo... – podsjetio je.

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni Dragan Nikolić na 20 godina, Predrag Bastah na 22 i Goran Višković na 18 godina zatvora.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hrvatski logoraši obilježili 30. obljetnicu raspuštanja logora Armije BiH 'IV. osnovna škola'

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Bivši logoraši i mirovni aktivisti obišli mjesta zatočenja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo