Bosna i Hercegovina     | 22.09.2019. 09:37 |

Preminula prof.dr. Hanifa Kapidžić-Osmanagić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) -  Profesorica dr. Hanifa Kapidžić-Osmanagić, redovni član Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH, književna kritičarka i esejistica, rođena 30. novembra 1935. godine u Sarajevu, gdje se i školovala, preminula je sinoć u Sarajevu

Odsjek za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu završila je 1958. godine. Za redovnog profesora za savremenu francusku književnost na istom fakultetu izabrana je 1975. godine.

Radila je kao lektor u Francuskoj, gdje je juna 1963. odbranila doktorsku disertaciju. Na Filozofskom fakultetu obavljala je dužnosti šefa Katedre za francusku književnost, predsjednika Vijeća Odsjeka za romanistiku, kao i dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1973–1975) i prorektora Univerziteta u Sarajevu (1985–1988).

U ratu 1992–1995. nastavila je svoje univerzitetske dužnosti u opkoljenom Sarajevu. 

Hanifa Kapidžić Osmanagić objavila je mnogo knjiga studija i studijskih eseja, kao što je: Srpski nadrealizam i njegovi odnosi s francuskim nadrealizmom (Sarajevo 1966), Suočenja. Od nadrealizma do strukture (književni eseji) (Sarajevo 1976).

Za svoj rad dobila je brojne nagrade a jedna od tih nagrada je i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, a nagrađena je i francuskim Ordenom akademskih palmi.

Oktobra 1995. godine Hanifa Kapidžić-Osmanagić izabrana je za dopisnu članicu ANUBiH. Pristupno predavanje održala je o Grozdaninom kikotu Hamze Hume.

Termin sahrane bit će objavljen naknadno, saopćeno je iz ANUBiH-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu