Bosna i Hercegovina     | 22.09.2019. 13:16 |

Krug 99 ocijenio nužnim 'razvoj bosanskog identiteta'

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Uvodničari na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Senadin Lavić, Adnan Velagić i Slaven Kovačević ukazali su da je u Bosni i Hercegovini nužno razvijati bosanski identitet i bosanstvo u građanima jer se još uvijek "ometa razvoj bosanske svijesti u slobodi na svim razinama ljudskog društveno-povijesnog djelovanja".

- Za te svrhe se koriste sistemi obrazovanja, policije, vojske, sudova, vojne sile, zločina i progona. Zato smo došli u stanje da ne znamo da je Bosna nacija-država, da je planski tretiraju kao „državu bez nacije“ koja je samo prostor tehničkog razgraničenja između srpskog i hrvatskog nacionalizma - rekao je profesor na Fakultetu političkih nauka Senadin Lavić.

Smatra da su narodi u BiH danas zarobljeni duboko u prošlosti i da ne postoji bosanska politička vizija budućnosti.

- Etnoteritorijalni nacionalizam direktno negira državu, suverenitet, bosanski identiet i bilo koju ideju bosanstva. Iz svih tih priča o etničkim teritorijama Bosne stoje susjedne države koje preko toga stvaraju svoje hegemonijske planove. U tome im pomažu kompradorske političke partije - konstatovao je Lavić.   

Kao rješenje za povratak „bosanske nacije“ profesor Fakulteta humanističkih nauka Adnan Velagić vidi u duhu ZAVNOBiH-a, koji se manifestuje ne samo u poznatoj činjenici da je „BiH i srpska i hrvatska i muslimanska“, nego i u tome da je „predstavljao negaciju velikosrpskih i velikohrvatskih ambicija prema Bosni i Hercegovini“.

- To znači da su i Srbi i Hrvati i Muslimani (Bošnjaci) izrazili svoje protivljenje velikodržavnim ambicijama iz susjedstva. Na ovim osnovama treba graditi koncept jer će on stvoriti prostor za formiranje centralne nacije u BiH. Ona će državni nacionalizam pozicionirati u prvi plan i više neće biti moguće infiltrirati centrifugalne sile na određenim prostorima u BiH, koji će prijetiti njenom podjelom. To znaju i naši susjedi Srbija i Hrvatska koje, na žalost, još uvijek stoje u pozicijama velikodržavnih imperativa - podvukao je Velagić.

Polazeći od teze da suverenitet države pretpostavlja sposobnost odlučivanja po svim pitanjima bez vanjskih uticaja, profesor na Fakultetu za upravu Slaven Kovačević, naglašava da svaki građanin ima pravo da utvrđuje svoj identitet.

- Nasuprot toga, stoji nova politička paradigma o politikama identiteta gdje određene politike koje se najčešće nalaze u desnom političkom spektru nastoje da formiraju etničke identitete kako bi taj identitet prerastao u kolektivni etnički identitet i onda oni postavljaju dva zahtjeva  - žele da taj kolektivni identitet dobija svoj status i politička prava a u konačnici se krije zahtjev za teritorijom - navodi Kovačević.

Izvor svih tenzija i konflikata širom svijeta danas je upravo priča o političkim identitetima, koja je uvijek vezana za teritorij, te takve politike, zaključio je, treba odbaciti kao štetne. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom