Svijet     | 22.09.2019. 15:06 |

Iran bi mogao osloboditi britanski tanker u narednim satima

FENA Internet

STOCKHOLM, 22. septembra (FENA) - Glavni direktor švedske firme koja je vlasnik Stene Impero, tankera koji plovi pod britanskom zastavom, a koji je Teheran zarobio 19. jula, rekao je u nedjelju da je obaviješten da bi plovilo moglo biti oslobođeno u roku od nekoliko sati.

Iranska revolucionarna garda zarobila je plovilo u vodenom kanalu Hormuz zbog navodnih prekršaja, dvije sedmice nakon što je Britanija zarobila iranski tanker s teritorije Gibraltara. Taj je brod oslobođen u augustu, podsjeća Reuters.

- Dobili smo informaciju jutros da bi Iranci mogli osloboditi brod Stena Impero u roku od nekoliko sati. Tako da razumijemo da je donesena politička odluka o puštanju broda - kazao je Erik Hanell, izvršni direktor Stene Bulkza švedsku TV stanicu SVT.

Izrazio je nadu da će što prije dobiti informaciju o oslobađanju plovila.

- Nadamo se da ćemo uspjeti da krenemo za nekoliko sati, ali ne želimo da predviđamo događaje. Želimo vidjeti da brod plovi iz iranskih teritorijalnih voda - dodao je Hanell za SVT.

Iran je 4. septembra oslobodio sedam od 23 člana posade. Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom izjavila je u to vrijeme da je Švedska bila u svakodnevnom kontaktu s Iranom na visokom političkom nivou.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'