Kultura     | 22.09.2019. 15:04 |

Damen predstavila projekt 'Ambasadori Palestine: Nova zemlja, novi život'

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Palestinska režiserka Rawan Damen predstavila je danas u Sarajevu projekt "Ambasador Palestine: nova zemlja, novi život" u okviru drugog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival).

Projekt je usmjeren na mišljenje "izvan kutije", širenje znanja i usavršavanje vještina predstavlja višejezičku online platformu za učenje o bogatoj palestinskoj kulturi i historiji, ljudima, geografiji, gradovima i selima te trenutnim izazovima s kojima se ova zemlja suočava.

Platforma omogućava besplatno gledanje filmova i čitanje tekstova o Palestini i izraelskoj okupaciji, a program je trenutno dostupan na arapskom, engleskom i španjolskom jeziku.

U obraćanju okupljenima kazala je da je snimajući dokumentarce posljednjih 20 godina shvatila da je lakše zatvoriti se u vlastito okruženje i ne gledati širu sliku, ali oni koji odluče da prave filmove odabrali su teži put kako bi napravili promjenu za novi život.

Govoreći o svom filmu "Al Nakba" koji je napravljen u četiri epizode i donosi priču o Palestini od 1799. godine do danas, napomenula je da je sve počelo postavljanjem pitanja zašto su se pregovori o Palestini odvijali u Oslu.

- Da li ste znali da ne postoji niti jedan javni dokument ili fotografija ili snimak o tajnim razgovorima koji su se devet mjeseci 1993. godine odvijali u Oslu. Možete onda zamisliti koliko je bilo teško snimiti taj serijal - dodala je.

Tokom prezentacije pokazala je nekoliko slika Palestine koje uključuju i fotografije gdje su nekada bili gradovi i sela u toj zemlji, ali danas su samo napušteni prostori jer su iz njih Palestinci protjerani još 1948. godine etničkim čišćenjem.

- To su uradili cionisti potpomognuti velikim svjetskim silama koje i danas omogućavaju nastavak brisanja Palestine sa svih oficijelnih mapa svijeta - pojasnila je Damen.

Te 1948. godine cionisti su kontrolirali više od 80 posto palestinske teritorije koju su nazvali Izrael, protjerali su više od 80 posto Palestinaca, uvjeravajući svijet da će Palestinci zaboraviti i nastaviti živjeti u zemljama u koje su protjerani.

- Međutim, kada vam oduzmu kuću, automobile, zemlju i život koji ste gradili teško je zaboraviti. Mnogi Palestinci su zaista izradili svoje život u drugim zemljama ako ne u kulturnim institucijama onda u svojim srcima što im je dalo novu snagu da se bore za pravdu - kazala je Damen.

To etničko čišćenje nastavilo se, napominje Damen, do danas, svaki dan izraelski vojnik ubije nekog Palestinca ili uništi njihovu kuću, a za to vrijeme Izrael prodaje oružje drugim zemljama na kojem piše "testirano", ali Damen upozorava da je ono testirano upravo na Palestincima.

O toj zemlji urađeni su brojni dokumentarci, a Damen je izdvojila "Iza zidova" koji govori o zatvorenicima u izraelskim zatvorima koji su tamo proveli više od deset godina, ali film ne donosi priču o torturi i agoniji kroz koju su prošli nego o njihovom viđenju slobode.

Spomenula je film palestinskog režisera Mustafe Nabeieha "Snažnije od riječi" koji je pratio grupu gluhih osoba pričajući njihovu priču na znakovnom jeziku. Svi oni rođeni su u Palestini i nije im dozvoljeno da ikada napuste tu zemlju.

Kako je zaključila dokumentarci o Palestini nisu kao dokumentarci koji se prave u i o drugim zemljama, za njih je dokumentarni film šansa za promjenom, a oni ujedno i vraćaju Palestinu Palestincima, stvaraju zemlju za njih, ponovo crtaju sadašnjost i budućnost.

Projekat "Ambasadori Palestine: Nova zemlja, novi život" nastao je upravo zbog brojnih pitanja koja se nameću o ovoj zemlji i izraelsko-palestinskom pitanju uopće. Radi se devetomjesečnom učenju o toj zemlji. Svaki učesnik pogleda 10 dokumentaraca, a potom u maju 2020. godine polaže test.

Za one koji polože test bit će organizirana ljetna škola kada će učiti o potrebnim vještinama kako bi bili pravi ambasadori Palestine.

Rawan Damen je rediteljica i konsultantica za medije te osnivačica i direktorica konsultantske kompanije Stream Media. Producirala je i režirala više od 30 sati dokumentarnog programa za televiziju koji je prevođen na brojne svjetske jezike.

Njen nagrađivani dokumentarni serijal "Al-Nakba" preveden je na bosanski jezik i emitiran na Al Jazeeri Balkans. Osnivala je i vodila timove brojnih digitalnih platformi kao što je inovativni projekat Palestine Remix, najveći vizuelni interaktivni website posvećen Palestini.

Damen je dobitnica nagrade za medijsku kreativnost Arab Thought Fondacije u Bejrutu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SmartDoc nagrada AJB DOC Film Festivala za projekat Ines Ezegete

Film "Braća Musemić" osvojio Nagradu publike na Šestom AJB DOC Film Festivalu

Cvitanušić: Everest metafora za postizanje uzvišenih ciljeva vlastitim radom i trudom (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo