Bosna i Hercegovina     | 23.09.2019. 10:08 |

Damen: Dokumentarni film kao dio obrazovnog sistema

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Dokumentarni film bi trebao biti dio obrazovnog sistema na univerzitetima i školama kao alat za učenje, jer je tradicionalni sistem obrazovanja posao dosadan mladima, kazala je za Fenu palestinska režiserka Rawan Damen koja je jučer u Sarajevu predstavila projekt "Ambasador Palestine: nova zemlja, novi život" u okviru drugog izdanja Al Jazeera Balkans Fesival dokumentarnog filma.

Platforma omogućava besplatno gledanje filmova i čitanje tekstova o Palestini i izraelskoj okupaciji, a program je trenutno dostupan na arapskom, engleskom i španjolskom jeziku.

Kao najveću inspiraciju za kreiranje platforme navela je činjenicu što  mnogi ljudi vole Palestinu, ali o toj državi ne znaju mnogo niti znaju gdje bi saznali više tačnih podataka ili nemaju vremena da čitaju knjige o toj temi.

Iz tog razloga, shvatila je da je online platforma koja omogućava besplatno gledanje filmova i čitanje tekstova o Palestini i izraelskoj okupaciji sjajan način da se o tome sazna više.

Na taj način se, dodala je, izvrsnim dokumentarnim filmovima o Palestini daje novi život, a posebno je pohvalila palestinske, arapske i internacionalne autore čiji su filmovi već prikazivani na televizijama i festivalima širom svijeta, ali i na youtube platformi.

- Ovo je nova inicijativa i nisam sigurna da li smo uspjeli ili ne, jer je naš konačni cilj povezati ljude sa pričom o Palestini - kazala je.    

Govoreći o svom filmu "Al Nakba" koji donosi priču o Palestini od 1799. godine do danas, Damen je kazala veliki festivali u Zapadnoj Evropi i SAD-u ne žele prikazivati filmove kao što je taj, iako lično poznaje članove komisije. Naglasila je da joj ne žele dati ni direktan odgovor zašto ne žele njen film,  već da se uvijek pozivaju na činjenicu da svaka priča treba imati dvije strane, iako bez problema predstavljaju dokumentarne filmove iz Izraela.

- Ali i dalje ću nastaviti pokušavati - proučila je.

Također je govorila i o svom filmu "Cijela Osla" koji govori o potpisivanju Deklaracije o načelima 1993. godine između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije ističući da je to bio vrlo težak proces kojim se bavila dvije godine, jer ne postoji niti jedan javni dokument ili fotografija ili snimak o tajnim razgovorima koji su se devet mjeseci 1993. godine odvijali u Oslu.  

- Sredinom procesa sam htjela odustati, jer sam shvatila da sam pročitala sve knjige koji su Palestinci, Izraelci i Norvežani napisali o toj temi, i nisam našla ni jedan dokument, ali odlučila sam da nastaviti - kazala je.  

Govoreći o svakodnevnom životu Palestinaca danas, kazala je da se etničko čišćenje nastavlja svakim danom, ali vrlo polako i promišljeno. Dodala je da jedan dan Izraelci ubiju dvoje ili troje ljudi, a da nekada bombarduju naselja i ubiju 15 ljudi.

- Cilj je isti, žele svu zemlju za sebe, ali bez nas - poručila je Damen te dodala da je izrael iznad svih međunarodnih zakona zbog podrške koju uživa od Sjedinjenih Američkih Država.

Smatra da su Palestincima potrebne sve vrste medija kako bi javnost bolje shvatila šta se dešava u toj državi.  

- Izraelsko-palestinski sukob nije jednak, već je to dizajnirani kolonizacijski projekt koji traje - kazala je režiserka Rawan Damen te izrazila zadovoljstvo što je Al Jazeera Balkans jedan od medija koji ih podržava u njihovom poduhvatu za istinu o Palestini.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Dokumentarac 'Svako ima svoj Everest' večeras na Al Jazeeri Balkans

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo