Kultura     | 22.09.2019. 20:23 |

Druženje "Pismo prijateljima" izazvalo emocije kod poštovaoca Montena i Popovića

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - U čast sarajevskih velikana Kemala Montena i Davorina Popovića večeras je ispred FIS-a u Sarajevu upriličeno druženje pod nazivom “Pismo prijateljima“.

- Iako više nisu sa nama zauvijek su u našim srcima. Hvala im što su pjesmom objasnili šta su život, poštovanje, znanje, ljubav prema gradu. Svojim su ljudskim senzibilitetom bivstvovali, bili i ostali legende. Zato je naša obaveza da organiziramo ovakve događaje koji su posvećeni važnim ljudima - rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Spot "Pismo prijateljima" Kemala Montena snimljen je tačno ispred FIS-a  5. jula 1992. godine za vrijeme agresije na BiH. Na istom mjestu večeras su sjeli, oni koji su preživjeli rat, Miki Trifunov, Abdulah Sidran, Salko Hasanefendić i Sead Kazlagić.

- Dok smo snimali spot s Kemom sam komentarisao koga nam nema sve od raje. U jednom momentu on je kazao „Ma ne mogu o tome sad da brinem i šta me briga - bitno je da je nama dobro“ - prisjetio se Salko Hasanefendić pred mnogobrojnim prijateljima sarajevskih velikana.

Na njihovoj hrabrosti ostao je zadivljen Abdulah Sidran jer su večeras poštovaoci Montena i Popovića „stisnutih zuba sakrivali bol, a izdvajali ono što je radost“.

- Neka radost nadjača – dodao je Sidran.

Prisutni su uzviknuli „bravo“ kada ih je pozdravio Miki Trifunov navodeći riječi engleskog pisca „ptica, gnijezdo, pauk, mreža, čovjek, prijateljstvo“.

Na stepenicama FIS-a sjedio je i nekadašnji urednik „Oslobođenja“ Kemal Kurspahić, koji više ne živi u Sarajevu, te je ovim povodom poslao pismo u kojem navodi da je snimanje spota za pjesmu „Pismo prijateljima“ jedna od posebno dragih uspomena iz rata.

- U tom spotu našli su se u savršenoj harmoniji nostalgija za običnim prijeratnim okusima, mirisima i osjećanjima i moralna nadmoć građana Sarajeva, koji pod opsadom poručuju „Nikome se ne ponovilo“ - podsjetio je Kurspahić.

Uz podršku Grada Sarajeva organizaciji večerašnjeg druženja doprinjeli su pioniri pop-rock muzike Ismeta Dervoz i Ismet Nino Arnautalić. Napravili su dvije dirljive priče o Kemi i Davorinu koje su putem videa prikazane i to baš u mjesecu septembru jer je 17-tog rođen Monteno, a 23. Popović. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Vedri osmijeh' organizira druženje 'Vedri vedre s prijateljima'

Na obodu Ramskog jezera održano druženje ljubitelja džipova

'Dogs Trust' u Sarajevu organizovao tradicionalno druženje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo