Bosna i Hercegovina     | 23.09.2019. 09:55 |

Vatrogasci Bosanske Krupe na evropskom vatrogasnom prvenstvu FCC SLO 2019

FENA Saopćenje

BOSANSKA KRUPA, 23. septembra (FENA) - Na evropskom vatrogasnom prvenstvu u Firefighter Combat Challenge (FCC) popularnom kao "najtežih dvije minute u sportu", održanom od 20. do 22. septembra na Bledu, Republika Slovenija, učestovali su i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa koji su nastupili po prvi put te dostojno predstavljali Bosnu i Hercegovinu, Općinu Bosanska Krupa i sve vatrogasce iz BiH.

Prvenstvo je održano u organizaciji Prostovoljnog gasilskog društva (PGD) Radovljica uz učešće 208 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca iz 16 evropskih zemalja.

Članovi DVD-a Bosanska Krupa su nastupili u pojedinačnoj i tandem (parovi) kategoriji u sastavu Denis Džajić i Kenan Mulalić kao Inza Team.

U generalnom plasmanu pojedinačno zauzeli su 163. i 164. mjesta od 208 takmičara sa vremenima 2,38s i 2,39 s a u kategoriji tandema (parova) zauzeli su 92. mjesto od 117. ekipa sa vremenom 2,03 s.

Firefighter Combat Challenge prvi je put je organiziran u SAD-u prije 25 godina da bi se ubrzo, zbog svoje atraktivnosti, proširio i na Evropu, tačnije u Berlin koji je bio prvi evropski organizator ovog natjecanja. Nakon Berlina prije 10 godina natjecanje se seli i u Sloveniju.

U takmičenju učešće mogu uzeti profesionalni i dobrovoljni vatrogasci te muškarci i žene koji se svi takmiče na istoj stazi pod istim pravilima i elementima bez obzira na dob ili spol. Rezultati se evidentiraju kroz generalni plasman svih učesnika, po tri osnovne kategorijama pojedinačno, parovi i štafeta (3-5 učesnika) te pod kategorijama u okviru tri osnovne a na osnovu dobi takmičara i spola. 

Kompletna staza se savladava u kompletnoj vatrogasnoj zaštitnoj opremi nošenjem vatrogasnog crijeva od 20 kg uz toranj na treći sprat, izvlačenjem uz pomoć užeta tereta od 20 kg, pomjeranje željezne klade od 72,5 kg sa četiri kg teškim kladivom u dužini od 1,5m, slaloma od 42,6m i povlačenjem vatrogasnog "C" ø52 crijeva pod pritiskom u dužini od 22,8 m, simulacije gašenja požara te simulacija spašavanja nošenjem lutke od 79,4 kg u dužini od 30,5 m, saopćeno je iz DVD Bosanska Krupa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Scholz započeo stodnevno odbrojavanje do otvaranja Eura 2024

Rukometaši Švedske osvoliji bronzu na EP-u

Nakon današnjih mečeva bit će poznati svi učesnici drugog kruga Evropskog prvenstva u rukometu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta