Bosna i Hercegovina     | 23.09.2019. 10:09 |

Federica Mogherini domaćin radne večere sa partnerima Zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini, sinoć je upriličila tradicionalnu radnu večeru s čelnicima partnera sa Zapadnog Balkana, na marginama 74. Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

S obzirom na jasnu perspektivu Evropske unije koju ima Zapadni Balkan, visoka predstavnica i predstavnici regije razmotrili su postignuti značajan napredak i predstojeće zadatke. Izrazili su podršku početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju Evropskoj uniji, ističući da je ova odluka ključna ne samo za ove dvije zemlje, već i za cijeli region i EU.

Svi su podržali i nastavak dijaloga između Srbije i Kosova i što skorije zaključenje zakonski obvezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa.

Partneri na Zapadnom Balkanu potvrdili su snažno opredjeljenje EU perspektivi, naglašavajući nastavak rada na reformama, kao i na regionalnoj saradnji i dobrim susjedskim odnosima.

Visoka predstavnica i lideri Zapadnog Balkana izrazili su solidarnost sa Albanijom koju je ovog vikenda pogodio niz snažnih zemljotresa.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo