Stranačke aktivnosti

Saopštenje za javnost predsjednika Nezavisnog bloka Senada Šepića

Saopćenje

Predstavnici vlada Slovenije i Hrvatske najavili su da će krajem ovoga mjeseca donijeti odluku o lokaciji za izgradnju nuklearnog i radioaktivnog otpada iz elektrane Krško. Ovo su ključni trenuci kad bosanskohercegovačka strana mora učiniti sve kako bi spriječila izgradnju tog odlagališta na lokalitetu Trgovska gora, uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom. 

Smatramo da sve institucije Bosne i Hercegovine, posebno do 30. septembra ove godine imaju obavezu utvrditi ili ponovo potvrditi dosadašnje zvanične odluke protivljenja izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori i time ponovo poslati poruku da nećemo prihvatiti nuklearni otpad na granici BiH.

Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori, komšije iz Hrvatske koje bi na bilo koji način ugrozila igradnja odlagališta nuklearnog otpada, institucije svih nivoa, NVO, političke stranke i građane da na sve načine pojačaju legitimne i legalne akcije protivljenja izgradnji nuklearnog otpada i da, ako to dosada nisu, potpišu peticiju “Trgovska mora, reci NE MOŽE” (VIDEO). Izražavamo riječi zahvalnosti svima koji su to do sada uradili i na bilo koji način izrazili svoje protivljenje ugrožavanju Nacionalnog i Parka prirode Una i protivljenju ugrožavanja oko 300 000 ljudi koji žive u ovom području, u oba bh. entiteta.

Zemlje članice EU i njihove ambasade, kao i cijela međunarodna zajednica moraju se napokon aktivno uključiti u ovaj problem i zatražiti poštivanje svih međunarodno- pravnih akata koje su BiH i RH potpisnice.

“Posebno, upućujemo poziv Predsjedništvu BiH da napokon formira akcioni tim za Trgovsku goru, kojeg će činiti predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, jer kao nadležna institucija za vanjsku politiku BiH vlastima u Republici Hrvatskoj mora jasno predočiti, jedinstven stav o protivljenju Bosne i Hercegovine po pitanju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori. Iako se u javnosti primjećuje nedopustivo ignorisanje hrvatske strane, krajnje je vrijeme za opću i frontalnu akciju od strane Bosne i Hercegovine” izjavio je Senad Šepić, koordinator Inicijative Trgovska mora - reci, ne može i predsjednik Nezavisnog bloka.

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.