Bosna i Hercegovina     | 23.09.2019. 15:55 |

U Tuzli otvorena izložba slika o ženama heroinama

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 23. septembra (FENA) - U Tuzli je upriličena izložba slika simboličnog naziva "Mir sa ženskim licem", koja govori o ženama koje su danas mirotvorke u bosanskohercegovačkom društvu iako su prošle brojne torture i bile zlostavljane.

Na izložbi je posebo istaknut lik Emine Busulađić koja se godinama borila za prava radnika. Zahvaljujući toj borbi, tvornica deterdženata "Dita" u Tuzli danas aktivno radi. Emina Busulađić je istaknula da borba nije bila lagana i da je u toj borbi često na muški način morala nastupati.

- Bacala sam se pod auta i dolazila pred specijalce goloruka. Vodila sam kolonu radnika prema Orašju, odnosno prema granici ka Evropskoj uniji. Uvijek sam bila u prvim redovima i sutra ću biti u prvim redovima dok se ne izborim za prava radnika. Treba biti hrabar i uporan. Tome je dokaz moja fabrika "Dita". Bila je je pred propadanjem, ali smo je svaki dan čuvali - kaže Emina Busulađić, penzionerka fabrike "Dita" koja je posljednjih nekoliko godina svog rada posvetila borbi za očuvanje tog preduzeća.

Mira Vilušić iz Inicijative Mir za ženskim licem želi promovirati žene koje su u ratu i nakon rata bile istinski borci za ljudska prava.

- Najveća uloga koju jedna žena ili čovjek mogu da daju društvu je da se istrgnu iz teške traume i kada ne podlegnu toj traumi nego je nadvladaju time da postanu životni borci. Žene su bile žrtve ratnog terora, a danas su mirotvorke i šire ljubav i pacifizam - kaže Vilušić.

Na izložbi su pored brojnih žena prikazane i heroine poput Suade Selimović, Indire Bajramović i Štefice Galić. Izložba "Mir sa ženskim licem" u ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli ostaje otvorena narednih deset dana.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana