Ekonomija     | 23.09.2019. 16:10 |

Rošić: Iako je na Vladi FBiH veliki teret, urediti sistem gospodarenja rudnicima

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) – Odbor za ekonomsku i fiskalnu politiku Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici kojom je predsjedavao Husein Rošić, utvrdio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima.

Cilj Zakona je suzbijanje sive ekonomije, a izmjene se odnose na pojačane kaznene odredbe, primjene veće kontrole, poput  sredstva osiguranja koja proizvođač mora imati.

- Nacrt Zakona uvodi disciplinu u sistem naplate poreza, ali i nove kaznene odredbe koje treba da natjeraju na poštivanje zakona države – kazao je Rošić u izjavi za Fenu.

Odbor je danas usvojio i Nacrt Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, a Rošić smatra da je potrebno neke članove tog Nacrta mijenjati. To su članovi 33. i 34.  a koji se odnose na plaćanje dugova kantona i općina. Smatra da trebaju biti fleksibilniji zbog teškog stanja u kojem se nalaze općine i kantoni, koji su opterećeni pravosnažnim sudskim presudama.

- Ukoliko neka općina nije, na primjer 15-tog u mjesecu, izmirila svoju obavezu, ne treba zaustaviti njihove prihode po osnovu indirektnih poreza, što ovaj Nacrt Zakona predviđa. To je u direktnom sukobu sa Zakonom o principima lokalne samouprave – pojasnio je Rošić i predložio da treba da bude odredba s rokovima i upozorenjima, ali u potpunosti podržava uvođenje discipline u naplati obaveza, te da zaduživanje u buduće bude što održivije.

Na sjednici je prihvaćen i Program prestrukturiranja energetskog sektora u FBiH, a koji se odnosi na rudnike, a Rošić navodi da upravo zbog zadnjih dešavanja sa RMU Zenica, proces mora početi i u narednom periodu Vlada FBiH ga mora hitno rješavati.

- To što Republika Srpska ne želi o tome uopšte razgovarati, dovodi u nepovoljan položaj Federaciju BiH. Iako je na Vladi FBiH veliki teret,  moramo uraditi drugačije uređenje sistema gospodarenja rudnicima - naveo je.

Također su članovi Odbora za ekonomsku i fiskalnu politiku Parlamenta FBiH na sjednici prihvatili Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i BiH za realizaciju projekta „Energetska efikasnost – dodatno finansiranje“, a najveći dio tih sredstava je planiran za kantone.

Međutim, Rošić je podsjetio da su neki kantoni donijeli odluku o kreditiranju pa odustali. Kao primjer, naveo je Unsko-sanski kanton (USK), koji je donio odluku o zaduživanju 2,5 miliona KM, ali nisu dostavili prioritetne projekte koji će se finansirati i nakon toga je USK odustao od tog kredita, a Vlada Federacije se zadužila. 

- Mi dajemo zakonsku mogućnost plaćanja penala, ali nikako ne smijemo sebi više dozvoliti da idemo u takve kreditne aranžmane gdje nemamo jasnog cilja. Zato Vlada FBiH predlaže Zakon o dugu i zaduživanju, gdje uvodi kaznene odredbe za niže nivoe vlasti – rekao je Rošić i ponovio da treba biti fleksibilniji prema kantonima, ali "ne poslovati s kantonima koji ulaze u aranžmane a ne ispunjavaju svoje obaveze2.

Na sjednici je prihvaćen Izvještaj o izvršenju Bužeta Federacije BiH za 2018.godinu, a sa dnevnog reda je povučen prijedlog Zakona o boravišnoj taksi FBiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo